ПОРТАЛ
20 серпня 2014, 12:18

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Чи бути пільговому оподаткуванню українських аграріїв, вирішували на Корсунщині

Зміни системи оподаткування сільгосппідприємств обговорювали вчора на Черкащині представники уряду та аграріїв з усієї України. Обговорення відбулося в контексті податкової реформи, яка передбачає скорочення кількості податків із 22 до 9 та спрощення системи оподаткування.

Сільське господарство уряд вважає однією з основних точок зростання української економіки, підкреслив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Однак зауважив, що іноземні кредитори вимагають переглянути систему оподаткування агробізнесу. Ці зміни мають на меті зміцнити українського виробника, щоб увійти у п’ятірку лідерів на ринку продовольства та розширити вплив вітчизняних аграріїв на світовому ринку, наголосив Арсеній Яценюк.

Під час круглого столу уряд повідомив, що на загальну систему оподаткування переведуть лише великі агропідприємства, адже саме на них припадає дві третини експорту зернових у країні. Для невеликих господарств, які за рік заробляють менше 20 мільйонів гривень і обробляють не більше 3 тис. га землі, пільгове оподаткування планують залишити.

Представники аграріїв нагадали, що, згідно із законом, пільгове оподаткування залишається чинним до 1 січня 2018 року. І в нинішній складній політично-економічній ситуації недоречно обкладати сільгоспвиробників податками. Це спричинить згортання виробництва та залучених інвестицій.

Як альтернативу зміни системи оподаткування в уряді запропонували вивести з тіні зарплати і провести масштабну приватизацію, що дасть не один мільярд гривень у бюджет. Також аграріїв закликали переходити на альтернативні види палива.

Як зміниться оподаткування та чи переведуть агропідприємства на загальну систему уряд планує визначитися протягом місяця.