ПОРТАЛ
6 березня 2014, 20:07

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як вплинув Майдан на вітчизняний ринок праці

Актуальні політичні події та економічна нестабільність не можуть не впливати на всі галузі економіки. Події на Майдані хоча і змусили роботодавців дещо обережніше підходити до набору персоналу, все ж до «катастрофи» на ринку праці не призвели. Нині спостерігаються ті ж тенденції до оптимізації штату і витрат, про які експерти говорили ще влітку 2013 року. Про це свідчить аналіз бази резюме і вакансій Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна за останні три місяці (листопад 2013, грудень 2013, січень 2014 року).

Політична нестабільність, в цілому, не сильно змінила картину на ринку праці України – деяке зниження кількості вакансій в грудні, порівняно з попереднім місяцем, можна пояснити і непростою соціально-економічною ситуацією і традиційною сезонністю. Більш того, порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість вакансій в даному періоді однакова.

Незважаючи на те, що січень був і піком протистояння і, одночасно, місяцем з великою кількістю вихідних, в цьому місяці навіть спостерігалося незначне зростання ринку праці. На 16% більше вакансій, ніж в попередньому місяці і на 3% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Значна активність серед претендентів могла б говорити про кризові явища на ринку праці –збільшення кількості вільних спеціалістів. Однак динаміка резюме говорить про те, що зростання кількості претендентів є, але в межах норми. А порівняно з листопадом – в грудні 2013 навіть помітний невеликий провал в кількості резюме.

Така ситуація на ринку праці означає, що конкуренція за робоче місце залишається майже незмінною. Співвідношення кількості резюме до кількості вакансій три кандидати – 3 до 1. Це середній показник по Україні за останні два-три роки, – відзначають аналітики порталу.

Події на Майдані хоча і змусили роботодавців дещо обережніше підходити до набору персоналу, все ж до «катастрофи» на ринку праці не призвели. Ми спостерігаємо ті ж тенденції до оптимізації штату і витрат, про які експерти говорили ще влітку 2013 року.