ПОРТАЛ
22 липня 2014, 17:34

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Нацбанк змінює облікову ставку: чого очікувати?

Національний банк вдруге за рік підвищив облікову ставку на 3 процентних пункти за раз, встановивши її на рівні 12,5% – найвищому за останнє десятиліття, повідомляє finance.ua. Регулятор пояснює це рішення необхідністю стримати зростання цін, що у річному вимірі посилився з 0,5% у січні до 12% у червні на тлі девальвації національної валюти та підвищення житлово-комунальних тарифів.

За прогнозами голови Нацбанку Валерія Гонтарєва, за підсумками року споживчі ціни піднімуться на 17%. З урахуванням інфляційних ризиків «в даний момент необхідно вжити додаткових заходів для збільшення внутрішньої вартості гривні через використання процентних важелів впливу», – йдеться в заяві НБУ.

Експерти називають цей крок адекватною реакцією на посилення інфляції. Однак дехто застерігає, що зміна ставки може зупинити кредитування в Україні. Однак на відміну від західних економік, у нас облікова ставка не має суттєвого впливу на ставки комерційних банків за кредитами, вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. «Підвищення облікової ставки не матиме прямого ефекту на ставки по кредитах для населення, оскільки останні вже враховують інфляцію», – погоджується провідний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печеріцин. На його думку, це рішення Нацбанку відіб’ється лише на ставках по коротких кредитах на міжбанківському ринку.

Крім боротьби з інфляцією, у Нацбанку був ще один привід для підвищення облікової ставки – умови за травневим кредиту МВФ, одноголосні експерти. Згідно з кредитною меморандумом, монетарний регулятор зобов’язався перейти на інфляційне таргетування протягом року, тобто до травня 2015. Перехід на новий режим монетарної політики повинен здійснюватися за допомогою трьох реформ. Перша з них – збільшення ролі облікової ставки НБУ в управлінні напрямком руху ринкових процентних ставок. «Наближення рівня облікової ставки до рівня інфляції – перший крок у цьому напрямку», – зазначає Жолудь.


Новини ринків і компаній