ПОРТАЛ
17 жовтня 2014, 19:10

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Експерти не радять українцям скуповувати валюту

Фахівці рекомендують вкладати гроші в нерухомість і коштовності. Масово міняти гривневі заощадження у валюту в нинішніх українських умовах - це дуже ризикований крок. Вкладати свої кошти краще в матеріальні цінності. Таку думку в коментарі Корреспондент.net висловив консультант з економічних питань Центру Разумкова Володимир Сіденко, - пише SV Development.

"Уже пізно міняти і робити якісь різкі рухи. Бо в таких ситуаціях виграють, як правило, великі гравці, які можуть впливати на умови валютообмінних операцій. А дрібні гравці, які не знають, яким буде урівноважений курс, як правило, програють. Ті громадяни, які вважають, що можуть забезпечити збереження своїх грошей через конвертацію гривні у валюту, дуже ризикують", - зазначив економіст.

Він підкреслив, що з точки зору нормального балансу економіки за ціновими пропорціям останніх місяців нормальний курс долара - це 11-12. А все, що вище - це психологічно обумовлено.

Масову покупку валюти експерт називає "ірраціональними надіями себе забезпечити".

Сіденко радить замість цього витратити гроші на заплановані витрати: покупку нерухомості, техніки, ремонт, коштовності.

"Можна зробити це, поки курс не відбився на ціні товарів. Бо, приміром, багато імпортних товарів будуть дорожчати. Ціна на них зростає з запізненням щодо курсу місяці на два-три".

"Що стосується валютних депозитів - треба добре обдумати і вивчити ситуацію в конкретному банку. Звертатися краще до банкаів з надійною репутацією, а не до тих, які пропонують високі відсотки. Є така тенденція, що завищують ставки за депозитами саме ті банки, які знаходяться в складній ситуації. Краще звертатися до установ з іноземним капіталом. Ці банки будуть дотримуватися стандартів поведінки з клієнтами", - зазначив фахівець.

Якщо все ж хочеться поміняти гривню на іноземну валюту, то максимально розумний курс, за яким можна зараз купувати долар - це 13 гривень, вважає експерт.

"На валютному ринку дуже важливо вчасно купити і вчасно продати", - резюмував Сіденко.