ПОРТАЛ
27 листопада 2014, 07:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Житло в передмісті Києва стрімко дорожчає

Передмістя успішно наздоганяє столицю за кількістю новобудов. Восени 2014-го, за даними порталу ЛУН.ua, квартири пропонувалися в 205 навколостоличних житлових комплексах (74 зданих в експлуатацію і 131 споруджуваний). У Києві ж наприкінці жовтня, за даними ІАП «Столична нерухомість», були відкриті продажі у 127 житлових комплексах-новобудовах. Передмістя сильно вигравало за рахунок демократичних розцінок, щоправда, зараз почало їх поступово підвищувати, - пишуть «Вести».

Де будують

Найактивніші напрямки приміського висотного будівництва, як і попит на дачі та будинки, пов'язані з трасами, оскільки питання, як дістатися до столиці, залишається одним з основних при виборі місця проживання. Тому лідирують Києво-Святошинський район і варшавський напрямок, Одеська траса, а також броварський і бориспільський напрямки. Згідно з базою ЛУН.ua, найбільше новобудов - в Ірпіні (68 майданчиків різного ступеня готовності). На другому місці - Вишневе (18), потім - Буча (14), Софіївська Борщагівка (13). У Броварах та Борисполі - по вісім новобудов, у Вишгороді і Ворзелі - по сім.

При цьому, за спостереженнями директора проектної групи «Архиматика» Олександра Попова, обсяг споруджуваного житла в передмісті Києва зменшився приблизно на 20% порівняно з минулим роком. «В основному призупинилися роботи на об'єктах в початковій стадії будівництва, де ще не були виставлені на продаж квартири. Забудовники намагаються сьогодні концентрувати максимум фінансових ресурсів на тих об'єктах, в які проінвестували гроші покупці», - пояснює він.

У той же час, відзначає експерт, інтерес інвесторів перемістився в бік житла, готового на 60-90%, тоді як ще рік тому покупці готові були купувати квартири в об'єктах надійних компаній навіть на стадії «котлован». Тому про початок продажів заявляють тільки компанії, які добудували об’єкти до рівня, який задовольняє очікування інвесторів. «Через півроку, коли рівень будівельної готовності багатьох будинків досягне 50-60%, можна буде спостерігати збільшення пропозиції», - переконаний Олександр Попов.

Ставка на економ-клас

Основна відмінність приміських новобудов від столичних - домінування економ-класу. Бізнес- і преміум-сегмент представлені одиничними висотними проектами. При цьому пропозиція дешевше столичної.

У Києві середня вартість квадрата в новобудові в кінці жовтня становила 15,9 тис. грн/кв. м, (в економ-класі - 11,2 тис. грн/кв. м, у преміум-сегменті - 26,6 тис. грн), в передмісті - 8,6 тис. грн.

«В середньому у вже побудованих житлових комплексах вона становить близько 10 тис. грн за кв. м, а в споруджуваних - близько 8 тис. грн.», - уточнив комерційний директор ЛУН.ua Андрій Міма. Розкид цін в передмісті теж значний - від 6 до 26 тис. грн/кв. м, тому вважати критерій вартості показовим при визначенні надійності забудовника і якості його роботи експерти не рекомендують. Але називають нижню межу - 5 тис. грн за квадрат. «Якщо пропонують дешевше 5000 навіть на рівні котловану, треба ретельно, а краще з фахівцями, вивчити проект, його історію та ризики», - порадив керуючий директор ARPA Real Estate Михайло Артюхов.