ПОРТАЛ
3 березня 2015, 11:54

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Золотоніські лісівники заготовляють першосортне насіння сосни

Близько 200 кілограмів насіння сосни щороку заготовляють у ДП «Золотоніське лісове господарство». Збирають шишки усі лісництва на спеціальних лісонасіннєвих ділянках, частину закуповують у населення, а потім їх звозять у Ліплявське лісництво, - інформують у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Тут зібраний матеріал сушать, щоб отримати цінне насіння сосни.

Золотоніські лісівники заготовляють першосортне насіння сосни

«Вихід насіння становить лише 1% від маси усієї зібраної шишки. Це дуже кропітка робота, але в нас до цього процесу ставляться дуже відповідально», – розповідає директор ДП «Золотоніське лісове господарство» Микола Бас.

З кожної партії насіння відбирають зразки і надсилають на експертизу в лісонасіннєву станцію у Боярці. Після спеціальних аналізів визначають якість насіння, його життєздатність і схожість та видають посвідчення про кондиційність насіння. «Цього року у нас, як і завжди, насіння першого класу. Рідко коли буває другого», – відзначає помічник лісничого Ліплявського лісництва Василь Воропай. Тобто, це чисте, якісне насіння, без сміття і не вражене хворобами.

Для потреб лісокультурної кампанії-2015 золотоніські лісівники планують використати близько 100 кілограмів насіння. З нього буде створено розсадник, щоб виростити садивний матеріал уже на 2016 рік. Решту насіння золотонісці планують продати.