ПОРТАЛ
1 січня 2014, 20:32

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

У разі неповернення депозиту банк має сплатити вкладнику інфляційні та 3% річних

Згідно зі змістом ст. 526 та 1058 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), зобов’язання банку з повернення вкладу за договором банківського вкладу (депозиту) вважається виконаним з моменту повернення вкладу вкладнику готівкою або надання іншої реальної можливості отримати вклад і розпорядитися ним на свій розсуд (наприклад, перерахування на поточний банківський рахунок вкладника в цьому ж банку, з якого вкладник може зняти кошти чи проводити ними розрахунки з допомогою платіжної банківської картки).

У випадку перерахування коштів на поточний банківський рахунок вкладника в цьому ж банку, однак ненадання вкладнику можливості використання цих коштів зобов’язання банку з повернення вкладу не є виконаним і до банку слід застосувати відповідальність за порушення грошового зобов’язання, передбачену ч. 2 ст. 625 ЦКУ, тобто стягнути інфляційні втрати та 3% річних, - роз’яснює «Інтерактивна бухгалтерія».

Постанова ВСУ «Про стягнення з банку інфляційних втрат та 3% річних за несвоєчасне повернення вкладу за договором банківського вкладу (депозиту)» від 25.12.2013 р. у справі № 6-140цс13.