ПОРТАЛ
30 червня 2011, 14:04

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Держава продає першу “партію” енергокомпаній

Держава продає першу “партію” енергокомпаній

Конкурс з продажу державного пакету акцій чотирьох енергогенеруючих компаній, серед яких і Черкасиобленерго розпочнеться вже у серпні. Про це заявив голова Фонду держмайна України Олександр Рябченко, підписавши при журналістах помісячний план продажу акцій енергокомпаній, - інформує Кyivpost.

Першими на продаж підуть Київенерго (25% акцій), Черкасиенерго (21% акцій) та Західенерго (45%).

Від продажу держвласності Рябченко розраховує отримати близько 6 мільярдів гривень.

Готувати продаж частки державної власності в енергокомпаніях уряд почав іще навесні, коли затвердив перелік енергогенеруючих і енергопостачальних підприємств, державні пакети акцій яких підлягають продажу в поточному році. Тоді до списку потрапили 4 енергогенеруючі (Дніпроенерго, Західенерго, Центренерго та Донбасенерго) та 7 обласних енергорозподільчих (Вінницяобленерго, Дніпрообленерго, Донецькобленерго, Закарпаттяобленерго, Тернопільобленерго, Черкасиобленерго, Чернівціобленерго).

Серед претендентів на частки в обленерго, на думку експертів, є декілька бізнес-груп. Серед зацікавлених осіб називають Ігоря Коломойського з групи Приват та Костянтина Григоришина. А от на енергогенеруючі компанії основним претендентом залишається структура Ріната Ахметова ДТЕК.

Час для продажу було обрано не випадково. Іще всередині травня Верховна Рада погодилася списати енергокомпаніям більше 25 млрд. грн. заборгованості за спожитий газ та електроенергію. Наприклад, за інформацією USAID, цілій низці обленерго було списано заборгованість перед ДП "Енергоринок" на суму більше 1 мільярда гривень.

За матеріалами:  www.kyivpost.ua