ПОРТАЛ
23 червня 2011, 17:16

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Кабмін затвердив план розміщення акцій Черкасиобленерго

Кабмін затвердив план розміщення акцій Черкасиобленерго

Уряд України затвердив план розміщення акцій ВАТ Черкасиобленерго, що передбачає продаж 31 млн. 162,655 тис. акцій, або 21%, на біржових торгах.

Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів № 566 від 22 червня про затвердження планів розміщення 11 енергокомпаній, оприлюдненим у четвер, у 10 інших випадках акції продаватимуться на конкурсах з використанням відкритості пропозиції ціни за принципом аукціону, повідомляє видання «Кореспондент».

Зокрема мова йде про 25% енергогенеруючої компанії Дніпроенерго і 45,103% Західенерго.

Крім того, продажу на конкурсах підлягають 25% акцій Київенерго, 45% Крименерго, по 50% акцій Вінниця-, Дніпро-, Закарпаттяобленерго, 40,061% у Донецькобленерго, 25,999% у Тернопільобленерго, 45% Чернівціобленерго.

Плани розміщення передбачають продаж у період з 1 червня по 31 грудня цього року. Відповідно до них, держава збереже за собою в кожній з 11 компаній блокуючі пакети у розмірі 25% +1 акцій: вони як і раніше будуть передані НАК Енергетична компанія України. У випадку з Черкасиобленерго ще 25% перебувають у власності підконтрольного державі ЗАТ УкрЕСКО.

Як повідомив напередодні глава Фонду держмайна Олександр Рябченко, перед тим, як будуть опубліковані оголошення про приватизацію енергооб'єктів, уряд ще має затвердити умови приватизації енергокомпаній.

Зазначимо, що державі наразі належить 70,1% акцій Західенерго, по 50% +1 акція Дніпроенерго і Київенерго, по 75% акцій Вінницяобленерго, Дніпрообленерго, Закарпаттяобленерго, по 70% акцій Крименерго і Чернівціобленерго, 65,06% акцій Донецькобленерго, 50,99% акцій Тернопільобленерго і 46% акцій Черкасиобленерго.

Як повідомлялося, уряд вже ухвалив рішення про передачу ФДМ держпакетів акцій 11 енергокомпаній зі статутного капіталу Національної акціонерної компанії Енергетична компанія України для їх реалізації в поточному році. Фонд розраховує в 2011 році виручити 6 млрд. грн.. від продажу держпакетів акцій 11 енергокомпаній.

Нагадаємо, що, на думку експертів, найбільш очевидними покупцями українських теплогенераторів є інвестори з сильним державним лобі: на першу хвилю приватизації претендують Дніпроенерго та Західенерго, а головним претендентом на придбання - ДПТЕК, що вже має оперативний контроль над генераторами.

За матеріалами:  www.ua.korrespondent.net