ПОРТАЛ
28 травня 2016, 16:14

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

В Умані взялися за нелегальних забудовників

Удар по нелегальному будівництву, особливо в районі паломництва, має нанести новостворений відділ державного архітектурно-будівельного контролю в Умані. Усе нове будівництво віднині буде під контролем міста, а не обласного центру. Особливу увагу планують приділити будівництву нелегальних готелів та комерційної нерухомості, - пише «Вечірня Умань».

<b>В Умані взялися за нелегальних забудовників</b>

Експеримент минулої влади, коли за будівництво в Умані відповідали Черкаси, завершився. Результатом стали численні конфлікти між громадою міста та нелегальними забудовниками. Минулого тижня у Києві були підписані документи, а в Умані створена власна інспекція державного архітектурно-будівельного контролю. Очолила інспекцію луганчанка Валентина Чорна. Жінка, що бачила війну, сьогодні обіцяє одне – в Умані закінчується ера «посередників», хабарів та нелегального будівництва…

35 років у будівництві, 12 років – у технагляді. Вона вже сформувала команду. Обіцяє чітку та справедливу роботу – будівництво має бути легальним. І всі будуть рівні перед законом.

За її словами, вже є перші результати?

- До мене приходять люди, які самі на себе пишуть скарги. Логіка проста. Маючи самовільне будівництво, вони приходять самі, сплачують мінімальний штраф, виконують умови та можуть спати спокійно. Якщо приходжу сама – штраф буде в «надцять» разів вище. І все одно чекатиме оформлення згідно з нормами, - зауважує експерт і додає: «За два дні роботи уже 15 справ. Перші з них відправлено на виконавчу службу. Уже виписано штраф на один об’єкт на 370 тисяч гривень. І шість об’єктів – в межах 7-8 тисяч. Якщо вимоги не будуть виконані, будуть повторні штрафи.

Цікавий факт: за три місяці в Умані подано 64 декларації про забудову. У 2015 – 12. У 2014 – 9. Або Умань несподівано почала будуватися, або ж забудовники виходять з тіні, - констатує видання.