ПОРТАЛ
27 травня 2011, 13:04

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

У Черкасах панельне будівництво багатоповерхівок змінюється на каркасно-монолітне

У Черкасах панельне будівництво багатоповерхівок змінюється на каркасно-монолітне

У Черкасах панельне будівництво багатоповерхівок змінюється на каркасно-монолітне. Такий тип будівництва багатоповерхових будівель має безліч переваг порівняно з панельним. Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в Черкаському прес-клубі.

Як констатував головний архітектор Черкас Микола Упир, панельне будівництво в Черкасах вже майже відсутнє, натомість активно розвивається каркасно-монолітне.

– Каркасно-монолітні житлові будинки раніше у нас були неосвоєні, і ми традиційно робили цегляні стіни та залізобетонне покриття, – розповів Микола Упир. Він відзначив, що новий тип будинків має цілий ряд переваг. По-перше, скорочені темпи будівництва, розширені можливості щодо тепло- та енергозбереження, відсутність «несущих» стінок, а отже можливість самостійно проектувати кількість та розміри кімнат у квартирі.

– При каркасно-монолітному типі ми можемо трикімнатну квартиру залишити взагалі без перегородок. Тобто буде у нас пару колон. Це дає можливість залежно від того, як змінюється демографія сім’ї, змінювати кількість кімнат, – пояснив Микола Михайлович.

Сьогодні, наприклад, триває будівництво багатоповерхівки на вулиці Дашкевича, 3. Цей житловий будинок стане одним із не багатьох в Черкасах, який можна назвати «розумним». Його будівництво веде група компаній «Добробуд».

– На сьогодні роботи тривають в котловані. Думаю, до кінця червня ми вийдемо на будівництво першого поверх. Будівництво котловану займає 30 % будівництва усієї коробки з урахуванням того, що там навантаження достатнє: багато арматури та металу, – повідомив сьогодні на прес-конференції віце-президент групи компаній «Добробуд» Юрій Капітоненко. За його словами, при будівництві будинку застосовуватиметься технологія для утеплення фасадів, що дасть можливість економити тепло і електроенергію, буде встановлено комп’ютеризована система опалення, яка дасть можливість виставляти температури в окремих кімнатах.

– У рекламі ми позиціонуємо його як «розумний». Комп’ютеризована система опалення стане плюсом для мешканців у плані економії коштів, – сказав Юрій Іванович.

Він підкреслив, що будинок матиме 16 поверхів, по 5 квартир на кожному поверсі.

Загалом у місті є ще кілька таких «розумних» багатоповерхівок, серед них – багатоповерхівка на Кірова, 94, новобудови на «Митниці» по вулиці Жужоми та Героїв Дніпра.

За матеріалами:  www.pro-vincia.com.ua