ПОРТАЛ
27 жовтня 2013, 12:32

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Що приховується за кредитом під нуль відсотків?

Що приховується за кредитом під нуль відсотків?

Кредит без відсотків - це нонсенс. Це просто нісенітниця, якщо банк, кредитний союз або фінансова компанія буде видавати кредити без відсотків. Немає логіки бізнесу. Кредит і видають з метою отримання доходу у вигляді відсотків, щоб потім було за рахунок чого виплачувати відсотки за депозитами. Тому "кредит 0 %", це просто рекламний трюк, - коментує президент Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко на сайті «ЛІГА.блоги».

Але не варто думати, що банки такі жорстокі і страшні, що спеціально обманюють людей і рекламують кредити під 0 %. За словами фахівця, на ринку були спроби рекламувати кредити для населення, де вказували реальні відсотки 30-40 %. Але завжди це закінчувалося сумно. Населення вперто обходить ті банки, які чесно вказують, скільки потрібно платити відсотків по кредиту і просто таки шикуються в чергу до тих банків, які обіцяють кредити «без відсотків». Тут, як мовиться, ринок підлаштовується під реалії життя.

- Будуть українці більш прихильно ставитися до достовірної інформації про реальні відсотках по кредиту, може, тоді банки не будуть винаходити таку рекламу. А поки поговоримо про ці рекламні трюки.

Кредитні карти

Останнім часом банки дуже активно пропонують споживчі кредити українцям за допомогою платіжних карток. Благо технології розвиваються дуже швидко, і українці вже можуть користуватися платіжними картами з вбудованими чіпами, що підвищує захист самої платіжної карти, а різного роду СМС-повідомлення дають можливість контролювати стан платежів і рахунки.

Банку дуже зручно: видав клієнту платіжну картку, встановив кредитний ліміт, і нехай людина користується. При цьому ліміт можна при необхідності міняти в будь-який момент. Здається, що може бути простіше: оформив у банку кредитну картку і купуй товари скільки хочеш. При цьому ряд банків при видачі кредитної картки особисто для клієнта пропонує пільговий період, коли відсотки на кредит не нараховуються. І це факт. Пільговий період, коли не нараховуються відсотки, може бути різний: від 20 до 55 днів.

Виходить, що фізична особа, якщо зняла гроші з картки або розрахувалася цією карткою в торговій мережі, повинна встигнути погасити свій борг по кредиту протягом днів пільгового періоду. Якщо клієнт встигне це зробити, то ніяких відсотків по кредиту він платити не буде. От якщо забуде погасити кредит хоча б на один день, відразу будуть нараховувати відсотки або штрафи і пеня. Такого роду штрафи можуть обчислюватися 1 % за один день. Хоча частіше за несвоєчасне погашення кредиту власникові кредитної картки доведеться заплатити від 0,15 до 0,5 % за один день затримки. За місяць ці відсотки перетворюються на солідну річну ставку.

Справа у готівці

Але і це «але» завжди залишається з нами. Немає безкоштовних кредитів. І не може банк просто так видати українцеві безвідсотковий кредит, навіть якщо українець вчасно погашає кредит в обумовлений пільговий період. А таких українців багато. Бо прочитавши умови договору про кредит, багато українців вважають для себе, що якщо вони не будуть порушувати терміни погашення, то для них кредит буде безпроцентним. Кредит дійсно виходить безвідсотковим, а от отримання грошей по кредитній картці коштує грошей, і чималих грошей. Класичний приклад: 4% від суми зняття кредитних грошей. При цьому пільговий період 55 днів. А це означає, що реально фізична особа сплачує банку відсоток з розрахунку 26,5 % річних. Все чесно. Українець отримує кредит з не найнижчою ставкою, але й не найвищою. Але банку складно умовити українця заплатити такі відсотки. А ось безвідсотковий кредит отримати дуже навіть легко.

Правда, якщо прострочити погашення цього кредиту, то вартість кредиту різко зростає до 60 % річних. Що називається «не треба порушувати умови». Як бачите, все чесно і все зрозуміло. Українець отримує кредит і, хоча він в душі себе заспокоїв, що це безвідсотковий кредит, але в кінцевому підсумку банк отримав дохід за цим кредитом, щоб була можливість заплатити відсотки за депозитом іншому українцеві. Доводиться так розумно працювати на ринку, бо по-іншому просто не виходить, - зазначає експерт.