ПОРТАЛ
14 червня 2011, 23:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Кредити можуть стати доступнішими, ставки – меншими

Кредити можуть стати доступнішими, ставки – меншими

Банки оговтуються від наслідків кризи та починають ставати на ноги. Принаймні про це повідомляють представники кількох банківських структур. Так, за 5 останніх місяців банківська система наростила 5% кредитного портфелю, ресурсна база ж зросла на 9%. Тож нині вони відновлюють кредитування населення та підприємств. Щоправда, роблять це банки обережно. Серйозні позики дають лише перевіреним клієнтам. Банкіри сподіваються нині також на допомогу санаційного банку, який невдовзі може з’явитися у країні. Він має позбавити банки «поганих» активів. Про інші новини від банківської родини – в сюжеті далі.

Фінансово-банківська сфера оговтується від кризи. Щоб вижити в конкурентній боротьбі, банки оголошують акції та борються за кожного клієнта. А ще – запроваджують нові види обслуговування. Сьогодні мріють про систему банківського мобільного обслуговування, замість карток і банкоматів.

Віталій Тур, директор філії банку: «Умова – щоб із вами був мобільний телефон і нормальний зв’язок, тоді будь-який платіж ви зможете зробити».

Підтримує більшість банкірів сьогодні і заборону на валютне кредитування. Віталій Тур, директор філії банку: «Не зовсім зрозуміло видавали кредити у валюті. Те, що трапилося у 2008-2009 роках, всіх охолодило. Люди навіть самі зараз не хочуть брати валютні кредити».

Серед інших пропозицій від банкірів – довгострокове накопичувальне страхування. Ольга Мельник, начальник відділення банку: «Люди, які планують довгострокове накопичення та піклуються про своїх близьких, укладають ці угоди. У разі складних життєвих обставин вони отримують значні кошти, ще й додаткові ставки, майже як при депозитах».

А от із кредити направо та наліво банки сьогодні не поспішають видавати. Лише перевіреним клієнтам. Таке собі «обережне кредитування» населення та бізнесу. Ольга Мельник, начальник відділення банку: «Клієнтам, які вже підтвердили свою репутацію, які з нами працюють більше як два роки. А новим клієнтам ми пропонуємо розрахункове обслуговування, щоб ближче познайомитися».

А от щодо перспективи появи санаційного банку, такої собі «фінансової здравниці» для всіх інших банків, що має позбавити їх «поганих» активів, думки банкірів різняться. Одні називають його «хворим активом», інші – вірять у те, що такий банк захистить інтереси та покращить умови як для вкладників, так і для позичальників.

Віталій Тур, директор філії банку: «Тоді б, звичайно, кращою була б кредитна робота, зникли б проблемні активи. Я думаю, це вже буде впроваджено цього року». Нещодавно введена «ставка, що плаває», також наголошують банкіри, вже дозволяє обирати кращі умови кредитування та допоможе в перспективі зменшувати відсоткову ставку за отриманими кредитами.

За матеріалами:  www.vikka.ck.ua