ПОРТАЛ
6 грудня 2015, 23:43

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Протипожежний нагляд: черкаським підприємцям розповіли кого та коли можуть перевіряти

Управління ДСНС України у Черкаській області провело семінар для представників черкаського бізнесу.

За ініціативи Коаліції громадських організацій малого та середнього бізнесу захід проходив у форматі круглого столу, де всі охочі мали змогу висловитися та отримати відповіді на свої питання.

Одним з ключових стало питання державного нагляду і контролю. Зокрема, планових та позапланових перевірок. Як зауважила голова ради підприємців Черкащини Ольга Ракова, це питання нині хвилює багатьох представників бізнесу. Адже дуже важливо знати не лише свої обов’язки, а й права, аби мати змогу відстоювати власні інтереси.

Кого так коли мають право перевіряти представники Управління ДСНС України у Черкаській області роз’яснював присутнім головний інспектор відділу державного нагляду та контролю управління Роман Мотрічук.

За його словами, у цьому році розпорядженням КМУ № 476 був затверджений план основних заходів цивільного захисту на 2015 рік, в якому були дозволені перевірки окремих об’єктів. Відповідно до цього розпорядження та профільних законів управлінням ДСНС у Черкаській області здійснювалися і здійснюються як планові, так і позапланові заходи державного нагляду і контролю.

- Планові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням суб’єктами господарювання законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на рік;

із середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на три роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше ніж один раз на п’ять років, - розповів Роман Мотрічук.

Законною підставою для їх проведення є квартальний або річний графік проведення планових перевірок. – В Управлінні ДСНС України у Черкаській області - це квартальний графік, - роз’яснюють фахівці. Ознайомитися з ним можна на офіційному сайті управління.

- Позапланові перевірки зараз ми проводимо лише на підставі перевірок виконання приписів, - зауважує Роман Мотрічук. - Тобто, позапланова перевірка може проводитися, коли вийшов термін усунення порушення. Але перевіряється лише виконання згаданого припису. Інші питання інспектор не має права перевіряти.

- Якщо маєте сумніви щодо законності перевірки, уточніть всі деталі, - радить заступник начальника відділу державного нагляду і контролю управління ДСНС в Черкаській області Олексій Бормотов.

За його словами, у разі проведення планової перевірки – необхідно звіритися з вже згаданим планом перевірок на сайті управління. - Якщо вас у цьому списку немає, підстав для перевірки теж, - додає фахівець. - Позапланові перевірки можуть здійснюватися лише за наказом управління. Уточнюйте, чи є такий наказ і чи входите ви до затвердженого ним переліку об’єктів для перевірки.

Іще один аспект на який варто звернути увагу – це ступінь ризику підприємства, який визначає періодичність перевірок. На сайті управління опубліковано перелік підприємств Черкащини з відповідним ранжуванням, де суб’єкти господарювання можуть перевірити, до якої групи вони належать. У разі незгоди з таким поділом, підприємець має право звернутися до управління з відповідним обґрунтуванням щодо внесення коректив та, наприклад, зниження групи ризику.

Ознайомитися з критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки можна переглянувши Постанову КМУ 361.