ПОРТАЛ
7 жовтня 2014, 16:16

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

«Прощені» банками суми коштів підлягають декларуванню

Згідно із п.п.164.2.17 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України неустойка, нарахована боржнику - фізичній особі за несвоєчасне повернення кредиту у вигляді пені та штрафу (відсотків), яка анульована банком за самостійним рішенням, є додатковим благом платника податку та підлягає декларуванню з відповідним його оподаткуванням.

 «Прощені» банками суми коштів підлягають декларуванню

Втім не всі черкащани, яким банки минулого року «простили» частину боргу, добровільно і своєчасно задекларували вказані суми. Тож працівники державної фіскальної служби залучають до оподаткування осіб, яким анульовано (прощено) безнадійну заборгованість за отриманими кредитами та які не відобразили це в декларації.

Наразі за результатами 34 перевірок громадян, які отримали додаткове благо, донараховано 413,8 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб. Про це поінформувала голова комісії з проведення реорганізації ГУ Міндоходів у Черкаській області, перший заступник начальника Головного управління Міндоходів у Черкаській області Тетяна Проценко.

Так, за результатами перевірки сплатить 25,8 тис.грн. черкасець, якому фінансові установи простили боргові зобов’язання на суму 167,2 тис.грн. та який не відобразив отримане додаткове благо у річній декларації громадян й, відповідно, не сплатив до бюджету податок на доходи фізичних осіб.

75,2 тис.грн. списала банківська установа мешканцю Звенигородського району, проте вказану суму він не задекларував і податок не сплатив. Проведеною перевіркою донараховано 11,3 тис.грн. податку на доходи фізосіб.

Тетяна Проценко нагадала, що анульована (прощена) безнадійна заборгованість за отриманими кредитами є додатковим благом і підлягає оподаткуванню на загальним підставах. Вказані суми прощеного безнадійного боргу громадяни повинні обов’язково відображати у деклараціях про доходи за звітний рік.