ПОРТАЛ
10 листопада 2014, 16:42

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Які штрафи за неподання або помилки в податковому розрахунку ф. 1-ДФ

10 листопада граничний термін надання податковими агентами податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (ф. 1-ДФ) за ІІІ квартал 2014 року.

Головне управління ДФС області звертає увагу на найпоширеніші порушення встановленого порядку заповнення та подання розрахунку і нагадує про відповідальність за допущення таких порушень.

  Які штрафи за неподання або помилки в податковому розрахунку ф. 1-ДФ

Як розповіла начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Черкаській області Тетяна Харьковська, серед основних порушень, які допускають податкові агенти і за які до них застосовують стягнення, наступні: неподання, несвоєчасне подання, подання не у повному обсязі, а також подання з недостовірними відомостями або з помилками ф. 1-ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або до збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку.

Вказані дії тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень, а вчинені податковим агентом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

Варто пам’ятати: коли недостовірні відомості або помилки у податковій звітності виникли у зв'язку з проведенням податковим агентом перерахунку податку згідно вимог п. 169.4 ст.169 Податкового кодексу України та були виправлені відповідно до вимог ст.50 Кодексу штрафи взагалі не застосовуються.

Основні порушення податкових агентів та відповідальність:

1. За неправильне відображення у документах ідентифікаційного номера працівника – штраф у розмірі 170 грн.

2. Якщо податковий агент подає уточнюючий розрахунок за ф. 1-ДФ та уточнює реквізити підприємства, або ідентифікаційний номер працівника – передбачено застосування штрафу у розмірі 510 грн.

За вчинене вдруге й надалі податковим агентом , до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, передбачено накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

3. Якщо податковий агент подав одночасно два або більше уточнюючих податкових розрахунків за ф. 1–ДФ та якщо виправлені помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань – штраф у розмірі 510 грн.

Податковий агент, який самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій звітності, зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок за чинною на час подання уточнюючого розрахунку формою (п.50.1 ст.50 ПКУ з урахуванням строків давності, визначених ст.102 Кодексу). Втім він має право не подавати уточнюючий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової звітності за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Водночас у разі подання уточнюючих податкових розрахунків за ф. 1-ДФ (одного чи декількох одночасно) з метою виправлення помилок, які призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку, застосовується відповідальність, передбачена п. 119.2 ст. 119 Кодексу. Тобто – за перше порушення штраф 510 гривень, а за повторне протягом року - 1020 гривень.

4. Якщо в ході документальної перевірки виявлено порушення у податковому розрахунку за ф. 1-ДФ, які призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань та/або до зміни платника - 510 грн. за кожне вчинене правопорушення або одноразово за всі!

У разі виявлення в ході документальної перевірки порушень, зазначених у п. 119.2 ст. 119 Кодексу, до платника податків застосовується штраф у розмірі 510 гривень. При цьому відповідальність застосовується до загальної кількості порушень, зазначених у абзаці першому п. 119.2 ст. 119 Кодексу, а не до кожного порушення окремо.

Водночас не застосовуються штрафи за неподання копій податкових розрахунків за ф. 1-ДФ!

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, податковий розрахунок у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юридична особа до державної податкової інспекції (ДПІ) за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до ДПІ за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу в установленому порядку. Втім застосування штрафних санкцій за неподання копій податкових розрахунків Кодексом не передбачено.

Також податковий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.