ПОРТАЛ
28 січня 2015, 17:21

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Хто сплачує пенсійний збір при покупці іноземної готівкової валюти?

Хто сплачує пенсійний збір при покупці іноземної готівкової валюти?

Хто сплачує пенсійний збір при покупці іноземної готівкової валюти?

Так, з 1 січня 2015 року платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є також і фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі (крім фізосіб, що купують валюту для погашення кредитів). Розмір пенсійного збору становить 2% від об’єкта оподаткування. Порядок проведення операції з купівлі іноземної валюти фізичними особами для погашення кредитів встановлюється НБУ.

Відповідний звіт про нарахування (утримання) та сплату збору банки подають до 20 числа місяця, що настає за звітним, до органів Пенсійного фонду України.

Також сплачують збір фізичні особи та суб’єкти господарювання, які подають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймомдо казенних підприємств пробірного контролю. Розмір пенсійного збору становить 10% від об’єкта оподаткування (від вартості основного дорогоцінного металу (золото, срібло, платина, паладій), у перерахунку на вагу чистого металу, що міститься у сплаві, з якого виготовлено ювелірний чи побутовий виріб, визначеної за офіційним курсом НБУ.

Забезпечує організацію сплати (утримання) збору на обов’язкове державне пенсійне страхування центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Казенні підприємства пробірного контролю подають до 20 числа місяця, що настає за звітним, до органів ПФУ звіт про нарахування (утримання) та сплату відповідного збору.

Також визначено, що суб’єкти підприємницької діяльності, які застосовують спрощений режим оподаткування (єдиний податок), та юридичні і фізичні особи, що розташовані (проживають) у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі, торгівлі ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння, під час набуття права власності на легкові автомобілі в окремих випадках, з операцій купівлі-продажу нерухомого майна, з надання послуг стільникового рухомого зв’язку на загальних підставах.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук