ПОРТАЛ
26 липня 2015, 10:53

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Які українські банки видають іпотечні кредити

Ціни на житлову нерухомість практично досягли дна, і експерти стверджують, що зараз найкращий час для покупки квартир і заміських будинків. Поки курс долара знову не став рости, і забудовники знову не розпочали підвищувати розцінки на квадратні метри.

Які українські банки видають іпотечні кредити

Втім, через загальне зниження добробуту і втрати, які валютні вкладники понесли після закриття понад півсотні українських банків, людям не вистачає накопиченого на покупку квартир. «Вести» з'ясовували, де зараз можна позичити суми, відсутні на покупку новобудов.

За даними Української торговельної гільдії, у першому півріччі 2015 на первинному ринку 59% угод здійснювалися за стовідсоткової передоплати, 39% покупців вибирали розстрочку від забудовника і лише 2% - покупку з використанням банківського кредиту.

Які українські банки видають іпотечні кредити.

*Клікніть по зображенню для збільшення

У БАНКІВ ВИСОКІ СТАВКИ

Як показало дослідження УТГ, багато українських банків не згорнули іпотечні програми і продовжують приймати заявки від потенційних позичальників. Щоправда, умови кредитування помітно погіршилися.

«Терміни кредитування скоротилися до 1-2 років. Процентні ставки зросли до 30-40%. Власний внесок від 50%. Також можна зустріти програми лізингу нерухомості з відсотковою ставкою 25%», - коротко охарактеризувала ринок директор департаменту роздрібного бізнесу банку «Хрещатик» Марина Нестеровська.

При цьому експерти відзначають, що почала втрачати популярність і розстрочка від забудовника. Це не кредит, тому відсотка зазвичай немає або він не перевищує 5%. Замість цього ціна житла розбивається на частини і виплачується помісячними або поквартальними внесками. Тут головна проблема у вартості житла, яка постійно змінюється: зазвичай її прив'язують до поточного курсу долара.

Водночас самі забудовники шукають альтернативу банківському кредитуванню для своїх майбутніх покупців. Приміром, «Укрбуд» запустив спільно з ТОВ «Каса народної допомоги» програму, за якою кошти потенційному покупцеві житла надаються під 15% річних без довідки про доходи. «Заставою по кредиту виступає сама квартира, договір обов'язково оформляється нотаріально», - розповіла Оксана Голобородько.