ПОРТАЛ
26 серпня 2015, 18:58

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Які економічні зміни чекають на українців з 2016 року

Вже з нового року Україна заживе за новими економічними правилами: з 1 січня 2016-го набуде чинності Угода про зону вільної торгівлі між Європою та нашою країною

Які економічні зміни чекають на українців з 2016 року

Економісти різких проривів не обіцяють, передає «Сегодня».

Як роз'яснив президент Украналітцентру Олександр Охріменко, угода передбачає 10-річний перехідний період, протягом якого Україна повинна перелаштуватися на «європейські рейки».

Але з 1 січня 2016 р нам доведеться скасувати або знизити майже всі загороджувальні мита на євротовари, що ввозяться в Україну (мита від 5 до 15%), як це зробили в односторонньому порядку для наших товарів країни-члени ЄС в період з травня по листопад 2014 го го, щоб допомогти Україні в боротьбі з економічною кризою.

Більшість мит скасують відразу, але на ряд товарів - поступово, наприклад, на авто за 5 років з 7,5% до 0% по 1,5% на рік (ми захищаємо свого виробника).

«Після скасування ввізних мит імпортні товари подешевшають, але українці виграють не сильно, оскільки гривня за рік знецінилася майже вдвічі. Наприклад, іномарка коштувала тоді 20 тис $., А буде коштувати $ 19, але в серпні 2014 це було 270 тис. грн, нині - 440 тис. грн», - підрахував екс-секретар Кабміну економіст Віктор Лисицький.

Серед позитивних моментів експерти називають те, що український середній бізнес (продукти сільського господарства, сфера послуг, IT-технології) отримує реальний шанс виходу на ринок ЄС, і за умови адаптації до євростандартів зможе розвиватися, а це веде до додаткових надходжень до бюджету у вигляді податків та створення нових робочих місць.

Ну а після скасування мит для споживачів подешевшають товари з ЄС: насамперед це побутова техніка - холодильники, пральні машини, СВЧ-печі і т. д.

Але, за словами експертів, виробники продуктів харчування і легпрому зіткнуться з більш жорсткою конкуренцією. Насамперед це стосується сирів, сала, м'яса (Польща), макаронів (Польща, Італія), галантереї (панчохи-шкарпетки з Литви), кондитерських виробів (Німеччина). Це може призвести до банкрутства значної кількості підприємств, і, як наслідок - падіння доходів до бюджету.