ПОРТАЛ
22 жовтня 2015, 20:02

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Чи будуть рости ціни на оренду житла найближчим часом (думка експерта)

Ціни на оренду житла не індексувалися після стрибка курсу долара і залишилися на рівні 2013 року. Українці бояться різкого подорожчання квартир, у той час як експерти скаржаться, попитом користується тільки дуже дешеве житло, а ринок нерухомості перебуває в "стабільно поганому становищі", - пише «Сегодня».

 Чи будуть рости ціни на оренду житла найближчим часом (думка експерта)

Голова комітету статистики і аналітики Асоціації експертів нерухомості України Едуард Бразас впевнений, економічних обгрунтувань для стрибка цін на оренду квартир немає. Найближчим часом, на думку фахівця, житло може подорожчати у випадках різкого зростання економіки, або ж навпаки, після девальвації гривні. При цьому восени традиційно спостерігається сезонне зростання цін.

"Щоб ціни підскочили, повинно щось відбутися. Якщо у нас щось відбудеться, наприклад, долар стане 50, економіка почне зростати семимильними кроками, то ціни можуть зростати. У доларах вони за останній час просіли досить сильно. З падінням гривні індексації цін ніхто особливо не проводив Але потрібен привід. Якщо ні одного, ні іншого немає, я не бачу приводів для якихось стрибків цін", - говорить експерт.

За словами Бразаса, ціни на оренду квартир залишилися на рівні 2013-року і тримаються стабільно.

"Коли в 2013-му році почалися «валютні гойдалки», ті ціни, які ще тоді були, десь на тому рівні і залишилися. Виросли всього на 10-15%. З 2013-го року ціни на житлову оренду, згідно зі звітами і графікам, тримаються досить стійко", - вважає Едуард Бразас.

Ріелтори кажуть, поки в українців немає можливості орендувати дорогі квартири, розвиватися буде тільки сегмент дуже дешевого житла. Монополіста на ринку нерухомості в Україні немає, працюють правила конкуренції. Якщо власник житла хоче підвищити вартість оренди своєї нерухомості, він ризикує залишитися без квартирантів.