ПОРТАЛ
18 грудня 2015, 20:11

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

За що платити ріелтору?

Питання хто і за які послуги платить ріелтору обговорюється вже давно для українського ринку нерухомості стало справжньою проблемою.

За що платити ріелтору?

Domik.ua проаналізував головну проблематику ситуації.

Основна проблема споживача полягає в наступному: ріелтор надає послугу з продажу нерухомості продавцю, а оплачувати цю послугу доводиться покупцеві. При цьому, покупець сам шукає оголошення і домовляється про перегляди. При оформленні угоди купівлі-продажу об'єкта покупець повинен оплатити послуги ріелтора, які по суті полягають в організації перегляду і юридичному супроводі. Сума винагороди становить 3-5% від вартості об'єкта. При цьому за чистоту угоди ріелтор відповідальність не несе.

У покупця, абсолютно справедливо виникає питання: а чи не забагато платити за таку послугу? Коли я купую товар у магазині, я не оплачую послугу консультанта, а тут я чомусь повинен платити чималу суму.

З цією проблемою ринок ріелторських послуг живе вже багато років. Проблема не зникає і не зникне сама по собі. Єдиним правильним, на думку експертів Domik.ua, виходом зі сформованої ситуації є приведення методів роботи ріелторів до цивілізованих.

Ріелтор продає товар продавця і повинен отримувати винагороду від нього. Начебто все логічно. Але виникає справедливе питання: якщо покупцеві ріелтор потрібен в окремих випадках, то чи потрібен він продавцеві? Звичайно, для того, щоб відповісти на це питання потрібно визначитися з переліком послуг, які ріелтор надає продавцю і готовністю продавців за це платити.

Ріелтори готові запропонувати продавцям такі послуги:

- Провести детальний огляд Об’єкта Замовника. Зафіксувати дані огляду в оглядову аркуші.

- Підготувати для Замовника звіт про стан ринку нерухомості в цікавому сегменті. Надати графіки динаміки цін на подібну нерухомість. Надати Замовнику список конкурентних пропозицій, виставлених в даний момент на продаж.

- Спільно з Замовником провести виїзд і огляд конкурентних пропозицій з метою вивчення їх сильних і слабких сторін, готовності господарів до торгу і визначення конкурентоспроможності Об’єкта Замовника. Здійснювати фіксацію характеристик конкурентних пропозицій в оглядову аркушах.

- На підставі даних оглядових листів, провести аналіз конкурентних пропозицій, виділити сильні і слабкі сторони Об’єкта Замовника в порівнянні з конкурентами і визначити ціну і форму позиціонування Об’єкта на ринку.

- Проконсультувати Замовника про дії з передпродажної підготовки Об’єкта, з метою збільшення його конкурентоспроможності.

- Сформувати якісний текст оголошення, підкресливши сильні сторони Об’єкта. Провести товарну фотосесію.

- Забезпечити максимальне рекламування в спеціалізованих друкованих та електронних ЗМІ своїми силами і засобами. За згодою Замовника і за наявності технічної можливості повісити інформаційний банер про продаж на Об'єкті.

- На вимогу Замовника, надати письмовий звіт про подану рекламі.

- Організовувати перегляд квартири в зручний для Замовника час.

- Завжди супроводжувати продавця під час переглядів, для забезпечення безпеки і аргументованого відображення демпінгу з боку потенційного покупця.

- Проводити роботу з пошуку та підбору зацікавлених осіб у придбанні Об’єкта - робота з базою даних покупців Агентства. - Вести облік потенційних покупців і працювати з ними після перегляду, повідомляти про зміну вартості, у разі якщо продавцем буде прийнято рішення про зміну ціни на продавану нерухомість у зв'язку з тенденціями ринку.

- Проводити попередні переговори з усіма потенційними Покупцями і організовувати перегляди Об’єкта власними силами та за власний рахунок.

- Моніторити у відкритих джерелах рекламу даного об'єкта іншими агентами за заниженою вартістю. Доводити до контрагентів незаконність даної операції і вимагати зняття такої реклами.

- Консультувати Замовника з питань, пов'язаних з продажем Об’єкта.

- Відстоювати інтереси Замовника та вживати заходів щодо оптимізації витрат його при продажу Об’єкта.

- Організувати підготовку документів, необхідних для укладення договору про наміри та договору купівлі-продажу Об'єкта (або підготувати їх, на підставі виданої Замовником довіреності).

- Організувати підписання договору про наміри (попереднього договору) та договору купівлі-продажу Об'єкта.

- Зберігати конфіденційність стосунків та умов договору про наміри (попереднього договору) та договору купівлі-продажу Об'єкта.