ПОРТАЛ
22 січня 2016, 20:06

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Відтік «легких» грошей позначився на ринку нерухомості

В Україні зростає розрив у вартості житла залежно від регіону. Наприклад, у Придніпров'ї ціни на квартири за останній рік знизилися на 7,8%, у Причорномор'ї - на 8,8%, а на Північному Сході - на цілих 11,8%.

Відтік «легких» грошей позначився на ринку нерухомості

На думку віце-президента Ліги експертів України Андрія Гусельникова, такий розкид цін пояснюється особливостями регіональних ринків. "Центр і Схід - .. більш пластичні. Тут велика загальна пропозиція квартир, а продавці швидше реагують на настрої покупців, вони знижують ціни постійно і поступово. Господарі ж квартир в західних областях психологічно не готові поступатися, хоча, під тиском ринку вони теж збільшили знижки", - пояснив UBR.UA Гусельников.

"Легкі" гроші закінчилися

Цінові тенденції не в останню чергу залежать від походження грошей, які витрачаються на житло. Не секрет, що в західних областях традиційно велика частка покупок за рахунок "заробітчанських" коштів, Вони, хоч і в меншому обсязі, ніж раніше, продовжують підживлювати ринок нерухомості західних областей країни.

У 2014 р. схожу дію на ринок зробили заощадження переселенців, які масово облаштовувалися на нових місцях. Але торік частка "переселенських" угод помітно знизилася, і цей фактор вже практично не впливав на ціноутворення, відзначають експерти.

Зате, як вважає Гусельников, минулий рік яскраво продемонстрував, що боротьба з корупцією в країні автоматично робить житло дешевше.

"Нерухомість в столиці та Одесі було сильно переоцінена, а високі ціни утримувалися, в тому числі, за рахунок значної частки "легких" грошей, отриманих чиновниками в якості відкатів і хабарів. Торік ми могли спостерігати стрімке падіння цін на київську елітну нерухомість. А Одеса вперше за багато років поступилася Львову другим місцем в національному ціновому рейтингу, так що тепер одеські квартири дешевше львівських", - пояснив Гусельников.


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський