ПОРТАЛ
1 лютого 2013, 17:20

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

press
Уманський тепличний комбінат - лідер з урожайності овочів

<div class="press_msg">press</div> Уманський тепличний комбінат - лідер з урожайності овочів

Уманський тепличний комбінат — європейський лідер з урожайності овочів. В кінці минулого року на Уманському тепличному з’явився новий зелений цех, що дуже відрізняється від неозорих гектарів під склом на західній околиці Умані. Хтось із тепличників називав новинку «наш дитячий садок», адже це — спеціальне відділення для вирощування розсади. Такі суперсучасні європейські технології і масштаби (понад три гектари під склом спеціально для розсади) освоєні у вітчизняному овочівництві закритого грунту вперше, - пише «Черкаський край».

Це схоже на кадри з жанру наукової фантастики: білі касети, в які закладають насіння помідорів, щеплення молодих рослин, тунелі для зрошення і мікроклімат — під контролем комп’ютера. Якщо тепличне господарство іноді називають галуззю-рубежем між аграрним і промисловим виробництвом, то такий розсадний цех — суцільна автоматика.

— Авжеж, багато процесів автоматизовано, — говорить начальник агрохімслужби комбінату Антоніна Гордій, ініціатор заснування розсадного відділення. — Але ж ми маємо справу з живим організмом, з рослиною. І без умілих, чутливих людських рук тут не обійтися.

Третина овочів — на експорт

Дивлячись на плантації розсади, схожі на біло-зелену шахівницю, де піднімаються абсолютно рівні, наче під лінійку відміряні, ростки, директор комбінату, заслужений працівник сільського господарства України Микола Гордій часто згадує свій перший посів огірка у далекому 1973 році.

— Хіба це можна забути? Посів був перший і для мене, і для комбінату. Нова теплиця і молодий-зелений агроном, тільки-но з інституту. Досвіду ніякого і літератури про овочівництво закритого ґрунту тоді було мало, — усміхається Микола Васильович. — Вчилися методом проб та помилок, і росли разом…

Без оцієї «міні-Європи» під склом Умань навіть уявити важко. Здається, що теплиці тут були споконвіку. Тепличники-ветерани охоче згадують рекордні врожаї 80-их років, перемоги у конкурсах ВДНГ. І сьогодні оновлене, по-сучасному оснащене підприємство, — осередок успішного бізнесу міжнародних масштабів.

І мало кому, крім самих тепличників, відомо, що були періоди, коли доля теплиць стояла на кону. Скільки подібних підприємств по всій Україні люта криза перетворила на руїни! Уманські теплиці врятувала «революція під склом»: у важкий час кризи директор Микола Гордій знайшов партнерів у Голландії і взявся реконструювати теплиці. По суті, перебудувати і перевести на сучасні європейські технології. За п’ять років побудували 23 гектари городу під склом найсучаснішого зразка. Заснували філіали у Тальному і Христинівці. Впровадили системи когенерації — економні установки, які називають «енергетичним серцем» теплиць.

В нинішньому році уманський город під склом досяг 35-ти гектарів. Вісім гектарів — на новітній технології досвічування, що дає можливість отримувати більше городини в зимовий період, коли на неї найвищий попит. У 2012-ому виростили 18 тисяч тонн продукції (15 тисяч — томати різних видів, і три тисячі — огірки). Урожайність — Європу перегнали: приміром, по Тальнівському відділку торік зібрали по 63 кілограми помідорів з квадратного метра теплиці.

Заробітки у тепличників за минулий рік — 3750 гривень на місяць. Колектив тепличників чималий — 565 працівників. Коли заснували новий підрозділ — розсадне відділення, додалося 20 робочих місць.

Виростити гарні овочі — половина діла, треба ще вигідно продати їх. На комбінаті створили сучасний логістичний центр, цех підготовки продукції до реалізації. Побачити в роботі всі ці конвеєри, сортувальні й пакувальні установки — це теж «картинки з Європи». Уманську продукцію охоче беруть найвідоміші торговельні фірми, приміром, «Екомаркет», «Метро». Сьогодні третина валового збору овочів йде на експорт. Зібрані у понеділок уманські помідори вже у середу потрапляють на прилавки супермаркетів Москви і Санкт-Петербурга.

— Здавалося б, хіба в Україні з її городами і традиціями бракує овочів? — зауважує Микола Васильович. — Тимчасом, за підрахунками маркетологів, в середньому за рік житель України з’їдає не більше 90 кілограмів свіжих овочів. У Західній Європі цей показник — 160 кілограмів. Як такий раціон позначається на здоров’ї людей, зайве коментувати.

За матеріалами:  www.kray.ck.ua

національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук