ПОРТАЛ
13 квітня 2014, 19:11

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Перший КрАЗ з’явився 55 років тому

ПАТ «АвтоКрАЗ» відзначає ювілей. 55 років тому в Кременчуці були зібрані два перших автомобілі-самоскиди КрАЗ-222 «Дніпро», повідомляє trucks.autocentre.ua.

Перші КрАЗи можна вважати українськими, незважаючи на те, що вони були зібрані за кресленнями та з деталей ЯАЗа. За ними назавжди закріпилося право називатися першими серійними українськими вантажівками. Саме з них у світовому автомобілебудуванні почалася історія нової марки «КрАЗ».

Вже у вересні 1960 -го завод виробляє перші автомобілі з рамами, роздатковими коробками і мостами власного виробництва. Темпи випуску наростають, і в цьому ж році виготовлений 10-тисячний автомобіль, яким став самоскид КрАЗ- 222 «Дніпро». КрАЗ- 222 випускався заводом аж до липня 1964 року. Всього самоскидів КрАЗ 222 -й моделі було випущено на Кременчуцькому автозаводі 11641 штуку. На конвеєрі його змінили відразу два самоскиди : модернізований КрАЗ- 222Б і КрАЗ- 256 .

Ось уже півстоліття, як ця модель знята з виробництва. Сьогодні цей самоскид побачиш хіба що в кінохроніці і на фото. А от серед експонатів музею техніки КрАЗ автопервісток КрАЗ- 222 «Дніпро» посідає почесне місце старійшини. У 2006 році він був відреставрований в експериментальному цеху автозаводу. Розбитий і розукомплектований самоскид був знайдений в одному з автогосподарств України . Цілий ряд оригінальних вузлів шукали на складах різних підприємств і автогосподарств країни. Деякі деталі, які знайти не вдалося, були виготовлені працівниками експериментального цеху заводу в точній відповідності з кресленнями та з використанням технології того часу.