ПОРТАЛ
1 травня 2014, 12:43

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Які податки зростуть у зв’язку з антикризовими законами

З 1 квітня 2014 року набрав чинності Закон України від 27 березня 2014 р. № 1166-VII “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні”.

Про основні зміни податкового законодавства, передбачені цим нормативним документом, розповідає перший заступник начальника ДПІ у м. Черкасах Дмитро Таран.

Ставка податку на прибуток не знижуватиметься - ставка податку на прибуток 18% - остаточно закріплена як основна ставка.

Ставка ПДВ залишиться незмінною - ПДВ матиме три види ставок – 20%, 7% та 0%. Основною, як і раніше, залишається 20%-ва ставка ПДВ. З 1 квітня з’явиться 7%-ва ставка, яка стосується тих, хто здійснює постачання лікарських засобів, унесених до Державного реєстру та виробів медичного призначення за переліком КМУ.

Експортно-імпортні операції - з 01 квітня 2014 р. вартість товарів (митну), які можна ввозити чи вивозити з України без ПДВ, підвищили зі 100 до 150 євро (еквівалента цієї суми). Разом з цим, вартість товарів, що ввозяться в Україну в несупроводжуваному багажі, у міжнародних поштових і експрес-відправленнях, знизили з 300 до 150 євро (еквівалента цієї суми).

Відшкодування ПДВ - з'явилась нова форма бюджетного відшкодування ПДВ у вигляді облігацій внутрішньої державної позики. Строк запозичення щодо цих облігацій становить 5 років.

Податок на доходи з процентів за депозитами - законодавці визначили суму отриманих протягом року відсотків з депозитів, яка не підлягає оподаткуванню. Така сума становить 17 прожиткових мінімумів для працездатної особи, установлених законом на 1 січня звітного податкового року. Для 2014 року це 20706 грн. (17х1218 грн.). З 1 липня 2014 року отримані відсотки за депозитами, які перевищують вказану суму, оподатковуватимуться за 15%-ою ставкою.

Пенсії оподатковуватимуться лише у “заможних” пенсіонерів - суми пенсій або щомісячного довічного утримання, які платник отримує з Пенсійного фонду чи бюджету згідно з законом у розмірі, який перевищує 10 тис. грн., є також об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Податок у розмірі 15% (17%) утримуватиметься лише з суми перевищення над 10 тис.грн.

Акцизний податок - зростають ставки акцизного податку за переважною більшістю підакцизних товарів. Так, зокрема, акциз на пиво та вермути зросте майже на 40%. Суттєво зростуть ставки і на тютюнові вироби. Нові ставки акцизного податку починають діяти поступово, а саме:

- на пиво - з 01.05.2014 р.;

- на спирт етиловий та ін. спиртові дистилянти, алкогольні напої – з 01.09.2014р.;

- на тютюнові вироби та мінімальне акцизне податкове зобов'язання – з 01.07.2014р.

Збір за першу реєстрацію транспортних засобів - цей збір сплачують фізичні та юридичні особи, які здійснюють в Україні першу реєстрацію щойно ввезених з-за кордону нових або вживаних транспортних засобів. Ставки цього збору збільшено практично на 8%. Приміром, за авто з об'ємом двигуна 1,8 – 2,5 куб. см. сума збору становитиме 12,73 грн. за кожні 100 куб.см.

Екологічний податок - з 01 квітня 2014 р. ставки екологічного податку зростуть на 8,3%.

Плата за землю - для землевласників та землекористувачів, які мають землю в тих населенних пунктах, де проведено грошову оцінку землі, ставок податку не змінювали. Для власників землі та землекористувачів у населених пунктах, де не проведено грошову оцінку землі, ставки земельного податку збільшено практично на 8%. Також чітко визначено однаковий для всіх платників мінімальний розмір орендної плати: не менше 3% нормативної грошової оцінки землі.

Збір за користування радіочастотним ресурсом України - ставки за користування радіочастотним ресурсом в усіх діапазонах збільшено майже вдвічі.

Збір за спеціальне використання води - ставки збору збільшено для майже всіх напрямів і джерел водокористування (для платників міста Черкаси вони становлять 33,92 грн. за 100 куб. м. води).

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (податок на нерухомість) - відтепер базою оподаткування цим податком є загальна площа (а не житлова, як це було раніше) об'єкта житлової нерухомості. Ставка податку для квартири/квартир, загальна площа яких не перевищує 240 кв.м або житлового будинку/будинків, загальна площа яких не перевищує 500 кв.м, становить у 2014 році не більше 12,18 грн. (1% від мінімальної зарплати на 01.01.2014 – 1218 грн.) за 1 кв. метр бази оподаткування.

Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум у 2014 році - Розміри цих соціальних гарантій заморожено на рівні ставок, визначених станом на 1 січня 2014 року.

Отже, протягом всього 2014 року їх розміри є такими:

- прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 1218 грн.

- мінімальна зарплата також становитиме 1218 грн.

До кінця року не зростатимуть і ті платежі, які залежать від розміру “мінімалок”: максимальна величина доходу, з якого справляється єдиний внесок, мінімальний та максимальний розмір єдиного внеску підприємців, плата за отримання ліцензій та ін., - роз’яснюють у ДПІ у м. Черкасах.


директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації
Оксана Криницька
голова Асоціації фермерів та землевласників Черкащини
Віктор Гончаренко
директор Черкаського регіонального відділення фонду підтримки фермерських господарств
Яків Швачка
голова фермерського господарства, Звенигородський район
Петро Милокостий
голова фермерського господарства «Імпульс», Уманський район
Олександр Пастушенко