ПОРТАЛ
24 травня 2014, 12:03

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як повернути товар за гарантією

З неякісним (бракованим) товаром в своєму житті не стикався тільки той, хто нічого не купував у магазині. І хоча Закон про захист прав споживачів дає досить потужний інструментарій, повернути за гарантією товар можна не всякий. І не завжди. Юрист Валентин Богунов роз’яснює , що робити у випадку, якщо вам попався бракований товар і як його повернути до магазину. Головні поради споживачам публікує видання «Закон і Бізнес».

Гарантії, терміни і зобов'язання

Захищаючи споживача від неякісної продукції, законодавець встановив для виробника обмежені в часі гарантійні зобов'язання. Ці зобов'язання полягають в тому, що вироблений товар або продукт повинні нормально відпрацювати (використовуватися) протягом гарантійного терміну. Для цього сам виробник, продавець або третя особа (сервісний центр) у разі поломки товару повинні його безкоштовно відремонтувати або замінити. Гарантійний строк зазначається в паспорті на продукцію, на етикетці або в будь-якому іншому документі (найчастіше, це гарантійний талон).

Для харчових продуктів та іншої продукції, споживчі якості якої з часом можуть погіршуватися і створювати небезпеку для життя і здоров'я, встановлюється термін придатності, який позначається на етикетках, упаковках чи інших документах та обчислюється з дати виготовлення.

А ось на такі сезонні товари, як взуття, одяг, хутряні та інші вироби гарантійний строк обчислюється з початку відповідного сезону.

Стосовно продукції, на яку гарантійні строки або строк придатності не встановлено, споживач має право пред'явити продавцю (виробнику, виконавцю) відповідні вимоги, якщо недоліки було виявлено протягом двох років, а стосовно об'єкта будівництва - не пізніше десяти років з дня передачі їх споживачеві.

Необхідні умови

Всі вимоги споживача розглядаються лише після пред'явлення розрахункового документа (засвідчує факт продажу і дату продажу, видається при покупці), а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк, - технічного паспорта чи іншого його замінює, з відміткою про дату продажу.

Важливо мати на увазі, що вимоги споживача не будуть задоволені, якщо продавець, виробник (сервісний центр) доведуть, що недоліки товару виникли внаслідок порушення споживачем правил користування товаром або його зберігання .

Товар полагодити, обміняти або повернути?

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач має право вимагати:

1) пропорційного зменшення ціни;

2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Закон встановлює, що споживач має право пред'явити одну з цих вимог, а в разі його невиконання - заявити іншу вимогу.

Іншими словами, хоч вимагає і покупець, але варіанти, зрештою, обирає продавець. А тому, коли ви приходите до магазину з претензіями на поламану, наприклад, мікрохвильовку, магазин, як правило, переадресує вас в сервісний центр фірми для «безоплатного усунення недоліків», навіть якщо ви запропонуєте пропорційно зменшити ціну.

Але от якщо протягом гарантійного терміну були виявлені істотні недоліки або фальсифікація товару, то в цьому випадку вибирає вже споживач:

1) розірвати договір і повернути сплачені за нього гроші;

2) замінити товар на такий самий або на аналогічний, з числа наявних.

При цьому у виникненні суттєвих недоліків повинен бути винен виробник (продавець, виконавець), а для їх підтвердження, швидше за все, доведеться провести експертизу.

Чи істотний недолік?

Таким чином, обміняти або повернути товар можна лише у випадку, якщо недолік виявився істотним.

«Істотність» можна оцінити, виходячи з визначень ст.1 Закону про захист прав споживачів:

недолік - будь-яка невідповідність продукції вимогам нормативно-правових актів і нормативних документів, умовам договорів або вимогам, що пред'являються до неї, а також інформації про продукцію, наданій виробником (виконавцем, продавцем);

істотний недолік - недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:

а) він взагалі не може бути усунутий;

б) його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів;

в) він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

Виходячи з цього, обмін або повернення товару можна вимагати лише у випадку, якщо поломка сталася не з вашої вини, її хоча б один раз намагалися усунути.

Як задовольняють споживача

Тепер кілька слів щодо процедури. Продавець, виробник, сервісний центр зобов'язані прийняти товар неналежної якості і задовольнити його вимоги. При цьому доставка великогабаритних товарів і товарів вагою понад п'ять кілограмів та їх повернення споживачеві здійснюється за рахунок продавця, виробника, сервісного центру.

Вимога про заміну бракованого товару має задовольнятися негайно, якщо товар є в наявності. При необхідності перевірки дефекту - протягом 14 днів або за домовленістю сторін. Якщо ж товару немає, то його заміну повинні призвести протягом двох місяців з моменту подання відповідної заяви.

Що стосується зміни цін на товар, то тут діють такі правила. Якщо проводиться заміна товару на такий же, тільки справний, то перерахунок вартості не проводиться. Якщо заміна на товар іншої марки (моделі, артикулу, модифікації), то за основу береться більш висока ціна. Тобто, якщо ціна зросла, то перерахунок здійснюється на момент обміну; якщо знизилася, - на момент покупки.

Аналогічно, якщо товар повертається і споживач забирає гроші. При розірванні договору розрахунки із споживачем провадяться: у разі підвищення ціни на товар - виходячи з вартості на час пред'явлення вимоги про повернення грошей; у разі зниження - виходячи з ціни на момент покупки. При цьому сплачені за товар гроші повинні бути повернуті в день розірвання договору або за домовленістю в інший термін, проте не пізніше, ніж протягом семи днів.

Гарантійний ремонт також має деякі процедурні особливості, про які не всі знають. Так, усунути недоліки товару зобов'язані протягом 14 днів з дати пред'явлення вимоги (або за згодою сторін в інший строк).

Для деяких товарів, в тому числі, для мобільних, холодильників, комп'ютерів, КМУ зобов'язує продавця і виробника створювати так званий обмінний фонд товарів, з якого за письмовою вимогою споживача йому надається (з доставкою!) товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації). За кожний день затримки виконання цієї вимоги та за кожний наступний після чотирнадцятого день споживачеві виплачується неустойка в розмірі 1 % від вартості товару.

Повний список товарів, якими можна користуватися, навіть коли вони знаходяться в ремонті, можнапобачити тут.

До речі, багато хто чомусь плутає гарантійний термін, протягом якого можна полагодити, обміняти або повернути неякісний товар, з 14-денним терміном після покупки товару. В останньому випадку можна повернути в магазин товар належної якості.


директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації
Оксана Криницька
голова Асоціації фермерів та землевласників Черкащини
Віктор Гончаренко
директор Черкаського регіонального відділення фонду підтримки фермерських господарств
Яків Швачка
голова фермерського господарства, Звенигородський район
Петро Милокостий
голова фермерського господарства «Імпульс», Уманський район
Олександр Пастушенко