ПОРТАЛ
23 травня 2014, 18:57

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Українці стали більше економити на їжі

Індекс споживчих настроїв в Україні в квітні погіршився на 5,5 пункту - до 61 на тлі загострення ситуації на сході країни, повідомили в GfK Ukraine.

Згідно з дослідженням компанії, індекс доцільності здійснювати великі покупки минулого місяця не змінився, зберігшись на рівні 55,5 пункту. А очікування українців щодо розвитку економіки країни погіршилися на 6,2 пункта до 65, - пишуть «Вести».

«Це означає, що позитивно стан економіки країни і своє фінансове становище зараз оцінює лише 25 % населення. Хоча ще в листопаді 2013 цей показник був на рівні 85 %. Вплинуло зниження реальних доходів населення: торік вони збільшувалися весь рік», - прокоментував статистику економічний коментатор Андрій Блінов.

Після зростання в березні квітень приніс погіршення споживчих настроїв. «Девальвація гривні з початку року склала близько 50 %, зарплати настільки не виросли. Те, що люди могли дозволити собі 4-5 місяців тому, не можуть дозволити сьогодні», - підкреслив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

Через подорожчання продуктів харчування (імпортних через зростання курсу долара, а вітчизняних - через подорожчання бензину), скоротилося їх споживання. Купують лише те, що дешевше. «Населення активно розбирає крупи низького цінового сегмента. Навіть у великих містах люди перейшли на товари економ-класу, хоча раніше скуповувалися в середньому сегменті. Сьогодні споживачі готові жертвувати якістю, вибираючи більш низьку ціну», - підкреслив Блінов.

При цьому експерти запевняють, що люди стали купувати менше продуктів. «Наприклад, якщо говорити про білкову їжу, то її стали менше їсти - споживання знаходиться на рівні 70 % від показника 90-го року», - зауважив Юрій Гаврилечко.