ПОРТАЛ
4 березня 2015, 14:40

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Закупівельний ажіотаж на Черкащині пішов на спад

Ціни теж почали знижуватися. У цьому особисто переконався очільник області. Юрій Ткаченко побував на гуртовій базі, що в Південно-західному районі Черкас, - інформують у прес-службі Черкаської облдержадміністрації.

<b>Закупівельний  ажіотаж на Черкащині пішов на спад</b>

На складах тут повно товарів, цінники теж різняться від минулотижневих. Тоді в магазинах стрімко здорожчали харчі. Так, курятина та свинина в середньому додали в ціні на третину, яловичина – на 41 %. Цукор і деякі крупи здорожчали подекуди в півтора разу, як рівняти до минулого року.

– Покупці самі створили цей ажіотаж, коли долар пішов угору, а відтак виник дефіцит, – пояснює голова профспілки підприємців бази ОПС Сергій Діденко. – Виробники просто не встигали за попитом. А дехто ще й притримував свій товар. Словом, спекуляції. Далі ціни так стрімко підвищуватися не будуть. Приводів для паніки немає.

Навпаки, наголошує підприємець, зараз щодня «ажіотажні» товари вже втрачають у ціні по півгривні. І запасів продовольства на Черкащині вдосталь.

Цукру в області маємо 8-місячний запас, – зауважує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Продовольчої пшениці – понад 360 тис. тонн. Гречки теж удосталь, як і овочів, яких вистачить до нового врожаю. Із виробництва м’яса наша область узагалі серед провідних в Україні. Водночас мене турбує зниження закупівельної спроможності населення. Товари в магазинах дорожчають, а пенсія зросла на 4%, заробітна плата – на 5%. Це питання потребує вирішення на рівні держави.

На думку очільника області, запобігати таким закупівельним кризам не варто адміністративно, як це було досі. Лише ринковим шляхом. Мовляв, є попит на ринку – його треба забезпечувати. Як бракує товарів власного виробництва, то слід їх імпортувати за ціною, яка збалансувала би ринок.

– Зараз спрацював і Держрезерв, – пояснює Юрій Ткаченко. – Великі торговельні мережі отримали звідти цукор – і пішов ціновий спад. Аналогічно можна було би зробити й щодо борошна та круп. Тобто в таких випадках регуляторами цін найперше мають бути Мінекономіки та Держрезерв. Вони повинні аналізувати ринок і задіювати механізми, щоби його стабілізувати за потреби.