ПОРТАЛ
4 березня 2015, 16:37

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Які умови реєстрації податкових накладних та формування податкового кредиту з ПДВ

Начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДФС у Черкаській області Микола Гріднєв звертає увагу платників ПДВ на порядок реєстрації податкових накладних з 1 лютого та формування податкового кредиту. Фахівець ДФС також радить платникам своєчасно подавати до декларації з податку на додану вартість заяви із скаргою на постачальників.

Які  умови реєстрації податкових накладних та формування податкового кредиту з ПДВ

Так, починаючи з 1 січня 2015 року відповідно до пункту 198.6 статті 198 Податкового кодексу України, не враховуються до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

Також з 2015 року платники втратили право сформувати податковий кредит звітного періоду на підставі заяви зі скаргою на продавця товарів/послуг, котрий відмовився надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН такого постачальника.

Податкові накладні, складені за операціями, здійсненими після 1 лютого 2015, можуть бути зареєстровані в ЄРПН після закінчення 15-денного терміну реєстрації із одночасним застосуванням штрафів, визначених пунктом 1201.1 статті 1201 Податкового кодексу України, але не пізніше 180 днів з дати їх складання. Штрафи за порушення платниками податку термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН застосовуватимусь за прогресивною шкалою в залежності від терміну реєстрації податкових накладних.

У разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період. Таким чином, заява із скаргою є повідомленням про те, що постачальник порушив податкове законодавство та позбавив покупця права на податковий кредит.

Начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДФС у Черкаській області звертає увагу осіб, зацікавлених у відновлення права платника на податковий кредит, на необхідність своєчасного подання до декларації з податку на додану вартість заяви із скаргою на постачальника у разі відмови продавця надати податкову накладну та/або в разі відсутності реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі.