ПОРТАЛ
14 березня 2015, 08:44

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Що буде з ринком нерухомості у Черкасах?

Фахівці з первинної нерухомості поділились своїм баченням подальшого стану на черкаському ринку новобудов. Чи буде дорожчати ціна за метри квадратні дізнавалися у провідних забудовників регіону «Новини Черкащини».

Що буде з ринком нерухомості у Черкасах?

За словами директора з продажу ЖК "Нова Митниця" Вікторії Норченко, зараз важко спрогнозувати ситуацію на ринку нерухомості, адже значну роль відіграє нестабільна ситуація в країні.

- На мою думку в Черкасах значних змін не спостерігатиметься. Звичайно долар має свій вплив, із з ростом долару зростають витрати забудовника на матеріали і роботи. Тому існує імовірність зростання цін за метри.

У тих, у кого грошові збереження в іноземній валюті, купівельна спроможність не змінилась, а в деяких випадках навіть зросла. Чого не скажеш про власників гривневих заощаджень. Зниження купівельної спроможності відчувається, тому що люди в даний час не поспішають витрачати свої кошти, - зазначила фахівець.

Керівник постпродажного відділу ЖК "Набережний квартал" Юлія Буланова-Полтавець, переконана, що найближчим часом первинний ринок буде переважати над вторинним.

- Зараз більший попит на квартири в новобудовах, хоча звісно є люди, котрі надають перевагу тільки вторинному ринку. Їхній відсоток стає дедалі менший. Ціни на квадратні метри залежать від курсу валют (зростає ціна на матеріали, пальне і відповідно їх транспортування). Кошторисна вартість будівництва одного квадратного метра зростає, тому всі змушені піднімати ціну за квадрат.

Начальник відділу інвестування ГК «Добробуд» Ілона Білосвіт поділяє думку своєї колеги та зауважує, що на вторинному ринку нерухомості купувати житло стало не вигідно, у зв’язку зі стрибком долара. Ппродавці хочуть отримати долари, а не гривні.

- Зараз вдалий час вкладати гроші у первинну нерухомість, адже зберігати накопичення у гривнях не вигідно. Таким чином інвестори уникнуть знецінення гривні. В той же час кількість нових забудов буде істотно скорочуватися, оскільки великі будівельні фірми мають власні резерви і вони вже переживали кризу 2008 року, а нова криза відсіє нечесних забудовників, - зазначила Ілона Білосвіт.

За словами керівника відділу продажу ПП «Надія» Ірини Сукач, на противагу вторинній нерухомості на ринку новобудов зараз вибуховий купівельний попит.

- Населення забирає гривню з банків і несе її забудовникам, вкладаючи в нерухомість. Адже забудовники безпосередньо не прив’язані до долара. Ми прив’язані до цін на будівельні матеріали, якщо ціни ростуть, то ми звісно піднімаємо ціну за квадратний метр. На сьогоднішній день квартири розкуповують як гарячі пиріжки, але мабуть через 2-3 місяці, судячи зі зростання цін на пальне зросте й ціна на нерухомість.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук