ПОРТАЛ
11 травня 2015, 10:34

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Чи вигідно зараз купувати житло для оренди та терміни його окупності

Незалежно від того, в країні криза чи економічне зростання, нерухомість у великих містах залишається непоганим активом. У будь-який момент її можна продати або здати в оренду. Зараз, коли ціна на квадратні метри в доларах знижується, "Комсомольская правда в Украине" вирішила з'ясувати, чи є сенс вкласти гроші в квартиру з метою її подальшої здачі і за скільки окупиться така інвестиція.

Чи вигідно зараз купувати житло для оренди та терміни його окупності

Шукаємо дно

Як відомо, для того, щоб заробити, потрібно купити товар, коли він максимально дешевий, і продати його на піку ціни. Якщо згадати злети і падіння цін на столичну нерухомість, то зараз ціни опустилися до рівня часів 2004-2005 років.

На ринку столичної нерухомості вже проскакують гостинки по 20-25 тисяч. Економновобудови пропонуються від 600 доларів за квадрат, а на вторинному ринку житла ціна за метр опустилася нижче 1000 доларів.

Якщо порівнювати сьогоднішню ситуацію з докризовою, то, звичайно, перспективність вкладень з точки зору отримання подальшого доходу впала.

Коли окупиться житло

Давайте порахуємо, коли окупиться вкладення в нерухомість з метою її подальшої здачі в оренду. Ми не будемо прогнозувати динаміку зміни цін на ринку, тому що сьогодні що-небудь проогозувати дуже складно. Тому візьмемо гривневі ціни при продажу і при оренді і спробуємо скласти хоча б орієнтовний графік виходу на прибуток.

Первинка

Отже, на первинному ринку можна отримати готову квартиру десь за 450 тисяч. Ще тисяч 50 доведеться витратити на мінімальний ремонт та купівлю бюджетних меблів і техніки. При цьому заселити квартирантів вдасться не раніше ніж через два роки.

Як кажуть фахівці, таку квартиру з недорогим ремонтом за теперішніх часів можна здати як мінімум за 4000 гривень, при цьому комуналку платять квартиронаймачі. Нескладно порахувати, що за рік така квартира принесе 48 тисяч гривень. За законом з цих доходів вам доведеться платити податок розміром 15%. Тобто на руки ви отримаєте 40,8 тисячі грн.

Якщо врахувати перші два роки, поки ви нічого на ній не зможете заробити, то виходить, що житло окупить себе не раніше ніж через 14 з половиною років. Прибутковість такого вкладення при нинішньому курсі не перевищить 8% річних.

Вторинка

Якщо ви зараз будете купувати однокімнатну квартиру на вторинному ринку, то витратите на неї 25 тисяч доларів, що за нинішнім курсом становить близько 560 тисяч гривень. Ті ж 50 тисяч гривень доведеться вкласти в ремонт і меблі. Зате квартиру можна починати здавати вже через місяць-другий.

Ціни на таке житло, правда, трохи нижче, ніж в новобудовах. Але якщо зробити косметичний ремонт і розташування будинку непогане, то можна взяти ті ж 4 тисячі гривень. Після сплати податків у вас на руках опиниться 40,8 тисячі гривень. Неважко порахувати, що вкладені сьогодні 610 тисяч гривень відіб'ються за 15 років.

Виходить, що терміни окупності квартир на первинному і вторинному ринках практично однакові.