ПОРТАЛ
12 березня 2016, 10:38

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Українці масово судяться з банками через блокування рахунків

Упродовж останніх місяців банкіри почали все частіше заморожувати кошти на рахунках. Далеко не завжди це законно

Українці масово судяться з банками через блокування рахунків

Українці розгорнули нову судову війну з банками. Людям доводиться відстоювати своє право на гроші, що надходять після того, як фінансисти стали активно блокувати карткові та інші рахунки громадян, - пише Strana.ua.

«У 2015-2016 роках, дійсно, спостерігається значне збільшення кількості заблокованих рахунків з причин підозри банком своїх клієнтів причетності до шахрайства або іншим протиправних дій. І українці стали набагато активніше оскаржувати такі дії в судах. Ряд банків регулярно блокує рахунки, а в судах не можуть навіть пояснити причин такого блокування», - розповів керуючий партнер АО «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.

Юристи нагадують, що новий «антивідмивний» закон, який набув чинності ще в 2015 р, проте який банкіри стали активно виконувати лише в 2016-му (після появи відповідної постанови Нацбанку) має чіткий регламент і не може використовуватися для огульного блокування рахунків.

«Здійснюючи фінансовий моніторинг банки можуть заблокувати рахунок не більше ніж на два дні, включаючи день блокування і підставою для блокування в даному випадку можуть бути виключно операції сумнівного характеру на суму, що перевищує 150 000 гривень, наприклад, перерахування коштів на анонімний (номерний) рахунок за кордон або надходження коштів з такого рахунку, зарахування або переказ коштів з офшорних юрисдикцій або від резидентів офшорних юрисдикцій, купівля-продаж за готівку чеків, надання грошової позики резидентом країни, що знаходиться під міжнародними санкціями за легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом», - пояснив Віктор Мороз.

Перевищення повноважень

Втім, трапляються і зловживання банками своїми повноваженнями, з якими нерідко стикаються навіть самі фінансисти - блокуванням рахунку користуються лише для того, щоб виманити людину в банківське відділення. Потрібна, наприклад, банку від людини якась довідка, і щоб він швидше з нею поспішив і фінансист склав свій звіт, той блокує клієнту рахунок.

Суди - за людей

В цілому українські суди найчастіше стають на бік пересічних громадян, ніж на сторону банкірів, запевняють юристи. Так що перспективи у людей кращі.

«На щастя, суди в більшості випадків стають на бік клієнтів банку і визнають блокування рахунків незаконним. Але, для досягнення позитивного результату необхідно зібрати докази неправомірності дій банку, зокрема, викликавши з банку пояснення такого блокування і показавши суду, що підстав для такого блокування не було», - переконаний Віктор Мороз

ТОП-6 причин блокувань рахунків

1. Якщо власник карткового рахунку не пройшов верифікацію, як вимагає більшість українських банків (це прописано в карткових договорах). 1-2 рази на рік людина повинна з'явитися в банківське відділення з паспортом та ідентифікаційним кодом і пройти повторну ідентифікацію: повідомити місце проживання, роботи, збереження/зміну прізвища та сімейного стану. Тобто заповнити стандартну анкету.

2. При пред'явленні виконавчою службою судової постанови про арешт рахунку: арешт і блокування відбуваються синхронно. Суд може прийняти таке рішення з різних причин: від випадків несплати кредитів до майнових суперечок між людьми - від розподілу майна подружжя при розлученнях до несплати аліментів.

3. При несплаті людиною податків: Державна фіскальна служба може звернутися в судову Виконавчу службу з відповідним клопотанням, і та може заблокувати будь-який рахунок неплатника.

4. При шахрайському зломі банківського рахунку ззовні. Як тільки банк зафіксує несанкціоноване втручання в роботу карткового рахунку, він зобов'язаний захистити кошти клієнта: спочатку блокується рахунок, після чого фінансист зв'язується з господарем карти і з'ясовує, чи знає він про підозрілу операцію. Якщо її зробив власник рахунку, картку буде розблоковано. В іншому випадку зазвичай відбувається перевипуск пластику.

5. Виконання вимог щодо фінансового моніторингу: прийнятого в 2015 р. закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення». Рахунок може бути заблокований при надходженні на нього великих сум коштів (понад 150 тис. грн. або валютний еквівалент цієї суми), або при надходженні великої кількості транзакцій невеликих сум - наприклад, при 10 надходженнях на рахунок по 15 тис. грн. кожна протягом одного-двох днів. Також можуть блокуватися підозрілі суми, що надходять з офшорних зон.

6. При спробі банку звернути на себе увагу клієнта. Коли людина не знаходить часу, щоб донести в банк той чи інший документ, і фінустанова йде на радикальні заходи - закриває їй доступ до рахунку. А відкриває його тільки після того, як людина з'явиться в банківське відділення. Це єдиний протизаконний випадок блокування з усіх перерахованих вище.