ПОРТАЛ
23 квітня 2013, 18:56

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Використання цукрозамінників у харчопромі хочуть обмежити

Використання цукрозамінників у харчопромі хочуть обмежити

Станом на 1 квітня, запаси цукру в усіх суб'єктів господарювання, що функціонують на внутрішньому ринку цукру, складають щонайменше 1747 тисяч тонн. А максимальна потреба цукру для забезпечення внутрішнього ринку на період квітня-серпня цього року, тобто до початку сезону переробки цукрових буряків, складає приблизно 764 тисячі тонн. Надлишок цукру на внутрішньому ринку оцінюється в обсязі понад 500 тисяч тонн, - інформують у Мінагрополітики.

На переконання фахівців, в Україні відсутня необхідність використання синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах. Тож Мінагрополітики підтримало позицію виробників цукру щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників у харчовій та переробній промисловості.

В Україні цукрозамінники та підсолоджувачі використовуються здебільшого для виробництва дієтичних та діабетичних харчових продуктів, у фармацевтичній промисловості, а також постачаються на ринок з метою продажу кінцевому споживачеві для індивідуального використання, як «підсолоджувачі до столу» у дозованому вигляді.

У синтетичних підсолоджувачах, на відміну від природних цукрозамінників, відсутня енергетична цінність − вони лише надають солодкий смак. Тому застосування підсолоджувачів з метою економії цукру є неприпустимим з гігієнічних міркувань, оскільки суперечить принципам раціонального харчування. Тож на сьогодні виробництво, застосування та реалізація підсолоджувачів в Україні здійснюються лише з дозволу МОЗ України.

Своєю чергою, Мінагрополітики підтримує позицію виробників цукру щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників у харчовій та переробній промисловості.

Тож Мінагрополітики вже звернулося до Кабінету Міністрів із проханням доручити Міністерству охорони здоров’я України провести відповідну роботу.