ПОРТАЛ
11 листопада 2011, 20:10

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Внесок Німеччини до реалізації Програми "Українська ініціатива"

Внесок Німеччини до реалізації Програми  "Українська ініціатива"

"Українська ініціатива": програма заходів з перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва 2001 - 2012 роки

"Українська ініціатива" - це широкомасштабна програма, започаткована згідно з Указом Президента України від 03.07.2000 р. №849 "Про сприяння підготовці управлінських кадрів для сфери підприємництва".

Відповідальним за реалізацію Програми є Міністерство економіки України. Впроваджує програму Міжвідомчий центр з організації перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва (МЦПК) та 27 його регіональних робочих груп.

Вимоги до претендентів на участь у Програмі перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва “Українська ініціатива”

До участі у Програмі допускаються особи віком до 40 років, які мають вищу освіту і досвід роботи не менше одного року на управлінських посадах вищого та середнього рівня підприємств та організацій будь-яких форм власності.

Не передбачається участь у Програмі державних службовців, керівників закладів освіти, наукових і медичних закладів, а також працівників закордонних фірм і представництв – нерезидентів України.

Програма "Українська ініціатива" включає наступні етапи:

- щорічна шестимісячна (очна форма) та десятимісячна (очно-заочна (модульна) форма) перепідготовка за напрямами "Менеджмент" та "Економіка і підприємництво" 1500 спеціалістів базі відібраних за конкурсом 9 вищих навчальних закладів, серед яких:

  • Дніпропетровський національний університет;
  • Донецький національний університет;
  • Київський національний економічний університет;
  • Київський національний торговельно-економічний університет;
  • Кримський економічний інститут (КНЕУ);
  • Одеський державний економічний університет;
  • Східноукраїнський національний університет (Луганськ);
  • Тернопільський державний економічний університет;
  • Харківський національний економічний університет;
  • Чернівецький торгівельно-економічний інститут (філя КНТЕУ);
  • Вінницький торгівельно-економічний інститут (філя КНТЕУ).

Випускники отримують диплом спеціаліста про перепідготовку з присвоєнням кваліфікації менеджера чи економіста. Ця частина Програми фінансується з Державного бюджету України.

За результатами перепідготовки спеціалістам пропонується довготривале (один-три місяці) стажування на підприємствах країн з ринковою економікою. Ця частина Програми здійснюється за рахунок міжнародних організацій та країн-донорів.

Програми стажувань спеціалістів на українських та європейських підприємствах реалізують міжнародні освітні організації.

Відповідальним за реалізацію стажувань спеціалістів на німецьких підприємствах за проектом Уряду Німеччини є Товариство InWEnt; на підприємствах країн ЄС та українських підприємствах за програмою Тасіс Managers' Training Programme (MTP) є Карл Дуйсберг Центрум (CDC), на підприємствах Швеції за дорученням Міністерства Закордонних Справ Швеції є Шведська Агенція з Міжнародного Розвитку та реалізує програму Асоціація Норден.

Важливим компонентом «Української ініціативи» є постпрограмна підтримка, яка здійснюється через асоціації випускників та учасників стажувань. Такі асоціації створюються в Україні.

Програма "Українська ініціатива" має надзвичайно цінну якість - в ній враховуються інтереси як керівників підприємств, окремих менеджерів та спеціалістів, так і держави в цілому. В цьому легко переконатися, ознайомившись з перевагами, які надає Програма своїм учасникам.

Підприємствам вона допомагає:
- здійснити трансформацію системи управління;
- створити необхідні умови для переходу до сучасних форм і методів управління;
- вирішити конкретні проблеми розвитку та управління підприємством в процесі перепідготовки та зарубіжного стажування своїх спеціалістів (реінжинірингу, перепрофілювання, диверсифікації бізнесу, підготовки та реалізації нових бізнес-проектів та ін.);
- встановити ділові контакти з новими зарубіжними партнерами, укріпити та розвинути існуючі зв'язки.

Менеджери та спеціалісти отримують можливість:
- пройти перепідготовку за напрямами "Менеджмент" або "Економіка і підприємництво", отримати сучасні знання на базі провідних вищих навчальних закладів і диплом державного зразка;
- пройти стажування у провідних європейських компаніях для вирішення конкретних проблем свого підприємства;
- встановити ділові та дружні контакти з українським та зарубіжними колегами;
- стати членами престижних спілок, в т.ч. асоціацій випускників програми "Українська ініціатива", асоціацій учасників зарубіжних стажувань.

Детальніше на сайті www.inwent.org.ua