ПОРТАЛ
22 липня 2014, 15:37

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Підприємства-забруднювачі повітря в Черкасах узгоджуватимуть природоохоронні плани з міськвиконкомом

Черкаський виконком затвердив зміни порядку організації та проведення моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря.

<b>Підприємства-забруднювачі повітря в Черкасах узгоджуватимуть природоохоронні плани з міськвиконкомом</b>

Вони стосуються підприємств, що працюють на території Черкас, і які, за узгодженою пропозицією з департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації, отримуватимуть від Черкаського обласного центру з гідрометеорології попередження про несприятливі метеорологічні умови для розсіювання в атмосфері викидів забруднюючих речовин та мають вживати необхідні профілактичні заходи. Ознайомитися з переліком підприємств докладніше можна на сайті Черкаського міськвиконкому.

Ці підприємства було зобов’язано до 31 січня кожного року, відповідно до вимог діючого природоохоронного законодавства, подавати департаменту житлово-комунального комплексу на погодження поточні та перспективні плани роботи з питань охорони навколишнього природного середовища.

Як пояснив на сьогоднішньому засіданні міського виконавчого комітету начальник відділу екології департаменту житлово-комунального комплексу Володимир Гусаченко, внесення відповідних змін у зазначений порядок викликано як відносною давністю прийняття попереднього рішення міського виконавчого комітету, так і деякими змінами в переліку підприємств, що найбільш забруднюють повітря у місті.

Довідка:

В атмосферному повітрі міста Черкаси визначаються наявність як загальнопоширених речовин, так і речовин, присутність яких залежить від виробничої специфіки підприємств.

Основними джерелами забруднення повітря Черкас є автомобільний транспорт, ПАТ “Азот”, ПАТ «Черкаське хімволокно» ВП «Черкаська ТЕЦ», ТОВ “Мареллі”, ТОВ “Черкаська продовольча компанія”.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.1999 р. № 343 «Про затвердження Порядку організації та проведення моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря» основний обов’язковий обсяг визначень забруднення атмосферного повітря припадає на речовини, зазначені у списку «А» цієї постанови, які мають найбільше розповсюдження: пил, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, формальдегід, бенз(а)пирен, свинець. Визначення специфічних забруднюючих речовин, вказаних у списку «Б» постанови, проводиться за рішенням виконавчого комітету міської ради з урахуванням екологічної ситуації та виробничої специфіки підприємств міста, які і затверджені рішенням міськвиконкому від 10.03.2009 року № 270.

Державний моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря у місті здійснюється лабораторією спостережень забруднення атмосферного повітря Черкаського обласного центру з гідрометеорології на 3 стаціонарних постах (ПСЗ) (ПСЗ № 2-центр міста, вул. Кірова, 68; ПСЗ № 3 – мікрорайон Дніпровський, вул. Ватутіна, 146; ПСЗ № 4 – Південно-західний мікрорайон, вул. Конєва, 4) з періодичністю відбору проб – 4 рази на добу (1.00, 7.00, 13.00,19.00), 6 днів на тиждень. Проведення вимірів специфічних забруднюючих речовин фінансується з міського цільового фонду охорони навколишнього природного середовища на виконання постанови КМУ від 30.03.1998 № 391 «Про затвердження Положення про державну систему моніторингу довкілля» .

Тенденція зміни середнього рівня забруднення атмосферного повітря за останні 5 років характеризувалась зниженням за всіма домішками, окрім аміаку та формальдегіду.