ПОРТАЛ
20 квітня 2012, 18:11

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкаси зайняли п’яте місце за темпами погашення заборгованості по зарплаті

Черкаси зайняли п’яте місце за темпами погашення заборгованості по зарплаті

Порівняли 45 найбільших міст України за 25 критеріями, які характеризують демографічну ситуацію і безпеку життя, зайнятість, доходи й видатки населення, витрати міських бюджетів, розвиток міської інфраструктури протягом минулого року.

До п’ятірки лідерів за сумою набраних балів увійшли Київ, Хмельницький, Севастополь, Тернопіль і Дніпропетровськ. Крім Києва, до рейтингу увійшли десять міст Центральної України, серед яких – Черкаси. Ці десять міст (обласні центри Вінниця, Житомир, Кіровоград, Полтава, Суми, Хмельницький, Черкаси й Чернігів, а також Біла Церква й Кременчук ) не сильно різняться за кількістю населення (від 210 тис. у Білій Церкві до 370 тис. у Вінниці). Проте трьом з них – Хмельницькому, Білій Церкві й Вінниці – вдалося за підсумками 2011 року опинитися у десятці найуспішніших із 45-ти найбільших міст України, тоді як Чернігів і Суми зайняли місця в нижній половині рейтингу.

На 19-21-му рядках підсумкової таблиці Кіровоград (630 балів), Черкаси (624) і Полтава (616). Позитиви Кіровограда – шосте-восьме місця серед міст із невисокою заборгованістю і непоганим рівнем поточних розрахунків населення за ЖКП, більш-менш високими темпами погашення заборгованості по зарплаті й відносно низькою злочинністю.

Досягнення Черкас – п’яте місце за темпами погашення заборгованості по зарплаті й сьоме за видатками на культуру й мистецтво. А найбільший негатив – безробіття на рівні чернігівського.

Полтава на другому місці після Києва за забезпеченістю робочими місцями з гарантованою зарплатою: на кожну сотню містян припадає 40 штатних працівників підприємств, установ, організацій. Жителі Полтави посіли третє місце за показником погашення заборгованості з оплати ЖКП. Проте міський бюджет за видатками на ЖКП у перерахунку на душу населення опинився лише на сьомому місці знизу.

Рейтинг розвитку міст в 2011 році, складений "Коментарями", охоплює крім Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів всі міста, що перевершують за чисельністю населення найменший обласний центр – Ужгород, що нараховує 116,5 тис. жителів. Порівняння проводилося за 25 критеріями, що створює п`ять груп по п’ять критеріїв у кожній. Ці групи можна умовно назвати "демографічна ситуація і безпека життя", "зайнятість і доходи населення", "витрати населення", "витрати міських бюджетів на населення", "розвиток міської інфраструктури". Уже з цих назв видно, що "Коментарі" постаралися врахувати всі найважливіші аспекти розвитку міст. Для порівняння бралися дані за 2011 рік, отримані в територіальних підрозділах Держстату, МВС і безпосередньо в меріях. При цьому абсолютні показники (наприклад, в гривнях або квадратних метрах) співвідносилися з числом жителів. По кожному з критеріїв містам нараховувалися бали – від 45 за найкращий показник до 1 за найгірший; потім ці бали були підсумовані, що і дозволило отримати загальний рейтинг: чим більше балів, тим вище місце. Якщо кілька міст за якимось критерієм мали однаковий результат, їм приписувався середній бал відповідних місць, наприклад: якщо три міста ділили перші три місця за певним критерієм, вони отримували по 44 бали.

За матеріалами:  www.pres-centr.ck.ua