ПОРТАЛ
13 квітня 2014, 09:42

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Чи багато втратить Україна від скорочення турпотоку з Росії?

За підсумками 2013 Україну відвідали понад 26 млн. туристів. Якщо порівняти статистику Держтуризмкурорту, то це на 1,5 млн. більше, ніж у 2012 році. Найчастіше до нас їдуть відпочити з Росії, Польщі, Білорусі, Німеччини, США. Якими будуть підсумки цього року, коли російські туристи стали боятися їхати в Україну з’ясовувало в експертів ринку видання Finance.UA.

Як повідомили в Асоціації туроператорів Російської Федерації, туристи з РФ перестали бронювати путівки в Київ, Львів і Одесу. Зазвичай Україна займає третє місце в рейтингу переваг на травневі свята серед напрямків Росії та країн СНД. «Враховуючи поточну ситуацію, туроператори прибирають пропозицію по Україні зі свого асортименту, а місце цієї країни в рейтингу займає Білорусь», - повідомили в асоціації.

У Держтуризмкурорті відзначають, що взагалі в цьому році очікують скорочення всього турпотоку, не тільки росіян. Причина очевидна - нестабільна політична ситуація в країні відлякує мандрівників.

Потік російських туристів практично повністю припинився, розповідає заступник директора з туризму "Pan Ukraine" Ольга Юденко. "Порівняно з попереднім роком він зменшився відсотків на 90 %. Природно, що ті новини, які показують в Росії не можуть позитивно впливати на бажання клієнтів відвідати Україну. Це очевидний факт, на жаль", - відзначає вона.

За словами Ольги Юденко, туроператори намагаються замінити відтік російських туристів відпочиваючими з інших країн. "Ми намагаємося заміщати цей туристичний потік за рахунок сусідніх країн, тієї ж Грузії. З Грузією у нас дійсно дуже добре розвивається співробітництво, з країнами Євросоюзу. У будь-якому випадку як би ми зараз не бадьорилися, що б ми не говорили про кількість туристів, охочих відвідати Україну, але безумовно в цьому році їх буде менше", - підкреслила експерт.

Незважаючи на втрату Криму, переорієнтувати туристів можна і на інші напрямки всередині країни. "Направляємо на відпочинок в Одесі, в Західній Україні. Загалом, всі напрямки, які присутні в Україні, задіяні", - пояснює Юденко.

Великих фінансових втрат від зменшення потоку росіян експерт не очікує. "Справа в тому, що ми, туроператори, в цьому плані, слава Богу, нічого не втрачаємо, тут тільки не можна не позаздрити нашим українським готелям, оскільки у нас гарантій немає: туроператори просто організують тури. Ми просто переорієнтуємося на інші напрямки - більше не в'їзного туризму, а більш виїзного туризму. Є також мінуси і втрати для гідів, для туристичних комплексів, і для готелів", - підсумувала Ольга.

Якщо ж говорити про цифри, то арифметика тут нехитра: аналітики MasterCard підрахували, що іноземні туристи в Україну витрачають у середньому $ 1686 - і це тільки під час відвідин Києва. За підсумками 2012 року в Україні дохід суб'єктів туристичної галузі склав 6,991 млрд грн. Виходячи з даних 2013 про 26 млн. туристів, дохід року зріс до близько 7,5 млрд гривень. Доходи за рахунок Криму в цій загальній сумі склали в 2013 році і близько 600 млн. грн. І серед всіх відпочивальників півострова - росіян була лише третина.

Звичайно, немає різниці, за рахунок яких туристів держбюджет отримає свою копійку - будь то американські туристи, чи російські. Але якщо Україна почала зі скрипом і зусиллями переорієнтувати свій торговий ринок на нові напрямки, то чому може не спрацювати така диверсифікація і в туризмі?