ПОРТАЛ
15 липня 2014, 19:07

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Заробітчани стали пересилати менше грошей в Україну

За перший квартал обсяг грошових переказів, що надійшли в країну, скоротився на 7,7% - до $ 1,64 млрд., пишуть «Вести» з посиланням на дані Нацбанку.

У прив'язці до ВВП країни, частка закордонних переказів зменшилася з 4,7% до 4,6%. У НБУ вирахували, що перерахування до України зменшилися одночасно зі скороченням середнього доходу нашого заробітчанина на чужині: з $ 1188 до $ 1094.

Навіть цю зменшену суму люди найактивніше перераховують через міжнародні платіжні системи (Western Union, MoneyGram тощо): загальний обсяг переказів через них за січень-березень скоротився зовсім непомітно - $ 775 млн. до $ 774 млн. Не дуже сильно зменшилися і обсяги сум, переданих людьми з рук у руки - на 8,2% (до $ 245 млн.). Куди помітніше просіли перерахування з одного банківського рахунку на інший - відразу на 15,3% (до $ 642 млн.).

"Далеко не всім сьогодні по кишені все ще високі банківські комісії, що сплачуються за переказ грошей. Економлять на всьому, і на цьому в тому числі. Та й довіра до банків зменшилася, оскільки фіксувалися випадки, коли гроші не доходили до адресатів. Якщо говорити про інші причини погіршення статистики, я б ще виділив загальне скорочення доходів населення: воно торкнулося не тільки українців, а й європейців загалом. До того ж у наших співгромадян за кордоном все частіше стали виникати проблеми з працевлаштуванням", - прокоментував ситуацію голова правління банку" Хрещатик "Дмитро Гриджук.

Є версія, що загальне скорочення обсягів грошових переказів в Україну викликано зменшенням перерахувань з Росії в східні регіони держави.

До слова, глобально список головних країн-відправників грошових переказів в Україну не змінився. Трійку лідерів в першому кварталі 2014 склали Росія ($ 468,1 млн.), США ($ 135,7 млн.) і Німеччина ($ 86,6 млн.).