ПОРТАЛ
22 жовтня 2014, 19:04

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Що ще можна купити за старим курсом долара?

Незважаючи на всі обіцянки Нацбанку врегулювати ситуацію з дефіцитом доларів, запастися валютою для великих покупок в майбутньому все ще вкрай складно. «Комсомольская правда в Украине» з’ясовувала куди ще можна вкласти вільну гривню, щоб врятувати заощадження від девальвації. Журналісти шукали товари та послуги, які дорожчають повільніше, ніж зростає курс євро та долара.

Автомобілі: починаються розпродажі

У більшості випадків наші співгромадяни збирають на покупку авто в валюті. Як не крути, а дилери прив'язували курс до долара або євро, та й на вторинному ринку ціни формувалися в американській валюті. Тому якщо ви тримали заощадження не в гривні, то у вас є шанс купити машину дешевше.

Справа в тому, що деякі дилери, щоб хоч якось пожвавити продажі, заморозили ціни на рівні курсу долара 9,5-10 грн. В одному з салонів пропонують автомобіль класу С за 210 тисяч гривень. Якщо перераховувати за курсом чорного ринку (близько 14 грн./долар), то отримуємо ціну близько 15 тисяч доларів. До подорожчання ця ж модель коштувала 22 тисячі "зелених".

Фахівці кажуть, що найближчим часом більшість салонів-імпортерів змушені будуть влаштовувати акції з пониженням цін. Правда, це навряд чи стосуватиметься моделей, які збираються в Україні.

Нерухомість: в гривні вгору, в валюті - вниз

На первинному ринку після зльоту курсу долара забудовники стали повільно, але впевнено піднімати вартість квадратного метра. Правда, зробили це не всі. І зараз багато забудовників змушені влаштовувати акції.

На вторинному ринку доларові ціни теж знижуються. При цьому продавці поки не розуміють, яку ціну ставити. Кому потрібна готівка, ті знижують ціни.

Найближчим часом експерти не очікують якогось істотного пожвавлення на ринку нерухомості. Найближчим часом стримуючим фактором для вкладення коштів буде залишатися заборона НБУ на продаж валюти через банки на суму 3000 гривень на добу. Що стосується доларових цін, то, вони продовжать зниження.

Одяг і взуття: дешево, але без знижок

Досить істотно запізнюються цінники на одяг. Навіть офіційна статистика змушена констатувати: при зростанні цін з початку року на 16%, одяг і взуття подорожчали всього на 4%.

Недорогі молодіжні магазини з горем навпіл розпродали літні колекції і завезли речі осінньо-зимового асортименту. Їх вартість в порівнянні з ціною на аналогічні речі з минулорічних колекцій виросла в середньому на 10-30%, але дещо можна знайти і за старими цінами.

На ринках і в невеликих магазинах за торішніми цінами можна купити практично весь одяг і взуття. Продавці кажуть, що останнім часом покупців майже немає і залишати ціни на колишньому рівні - це єдиний шанс розпродати те, що у них залежалось з минулого, а то і позаминулого року. Правда, про звичні для ринку знижки навіть мова не йде.

Продукти: дещо навіть дешевше, ніж торік

Тільки за останній місяць продукти подорожчали на 3% - за даними Держкомстату і на 4,5% - за підрахунками "Комсомолки".. Але дещо можна купити навіть дешевше, ніж рік тому.

Найбільше радують місцеві сезонні овочі. Ціни на яйця начебто кусаються: 10-11 грн. за десяток. Але рівно рік тому вони продавалися по 12 грн. за десять штук.

Через те що росіяни відмовилися від нашого сиру, а вітчизняні сировари так і не знайшли нові ринки збуту, трохи призупинився ріст цін на сирних прилавках.

Імпортний алкоголь подорожчав, але теж не так драматично, як долар і євро. Міцні спиртні напої середньої цінової категорії подорожчали не більше ніж на 20%. Дистриб'ютори пояснюють це тим, що їх завезли ще за старим курсом і якщо підняти ціни в півтора-два рази, то їх і зовсім не куплять.


заслужений працівник сільського господарства України, академік Національної академії аграрних наук (м. Черкаси)
Михайло Бащенко
директор НВФ «Урожай» (м. Черкаси)
Олег Васецький
почесний голова асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району»
Петро Душейко
генеральний директор ТОВ «Маїс» (м. Черкаси)
Сергій Осадчий
заступник директора ТОВ «Кищенці» (Маньківський р-н)
Оксана Крячко