ПОРТАЛ
16 березня 2015, 07:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

В березні дорожчатиме оренда житла у Києві

Орендні ставки на житло в столиці в лютому в доларі просіли на 25% (до $ 263-476 для одно- та двокімнатних квартир), а в гривні виросли на 25-30% (до 6 тис. грн.), повідомили виданню «Вести» експерти.

В березні дорожчатиме оренда житла у Києві

За даними порталу Address.ua, у лютому столиці було виставлено для оренди майже 25 400 квартир, що на 5% більше, ніж у січні. При цьому, як повідомив аналітик SV Development Сергій Костецький, було оформлено лише 635 договорів оренди.

«Така диспропорція і утримує ціни оренди на ринку від різкої, пропорційної девальвації національної валюти, підвищення ставок. Курс за минулий місяць зріс майже вдвічі, тоді як гривневі ставки в лютому господарі тільки почали підвищувати і підняли в середньому на 25-30%», - сказав Костецький.

Очікуване 1 квітня подорожчання комунальних послуг не викличе масового перепідписання договорів оренди, бо їх і так зазвичай оплачує квартирант.

Зате зростання цін на опалення і гарячу воду може стати проблемою ближче до осені. «Поки людина платить 5 тисяч за квартиру плюс до тисячі за комуналку та інтернет, це не викликає протесту. Але якщо буде 5 тис. грн плюс 3 тис. грн. за комуналку... Мені складно прогнозувати реакцію, особливо на тлі масового скорочення зарплат. Можливо, ближче до осені ми побачимо, що господарі, оцінивши платіжки, візьмуть на себе частину плати, щоб утримати перевіреного орендаря», - припускає Сергій Костецький.

В той же час, на його думку, в березні буде продовжаться зростання ставок оренди. Ті з господарів, які не підвищували їх з початку року, будуть намагатися зробити це зараз.

«В середньому найдешевший сегмент (4,5-5 тис. грн.) подорожчає на 1,2-1,5 тис.грн. За такі гроші можна зняти однушку ближче до метро або двокімнатну квартиру з радянським дизайном на Троєщині чи Позняках», - зазначив Костецький.