ПОРТАЛ
25 квітня 2012, 18:11

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

На Черкащині реалізується пілотний українсько-німецький проект «Ландшафтне планування в Україні»

На Черкащині реалізується пілотний українсько-німецький проект «Ландшафтне планування в Україні»

25 квітня у приміщенні облдержадміністрації було проведено зустріч першого заступника голови обласної ради Володимира Вовченка з директором Інституту географії Національної академії наук України, академіком Леонідом Руденком та німецькими консультантами з Берлінського технічного університету, серед яких професори Стефан Хайланд та Адріан Хоппенштедт і науковий співробітник перекладач Аня Май. Під час зібрання учасники обговорювали процес упровадження першого етапу проекту «Ландшафтне планування в Україні» на прикладі Черкаської області. До розмови долучилися також начальники і керівники управлінь облдержадміністрації, представники з міста Києва, науковці та спеціалісти у сфері ландшафтного планування, журналісти.

На початку засідання Володимир Вовченко та Леонід Руденко щиро привітали німецьких гостей із приїздом на Черкащину. Наша область серед інших в Україні – є першим регіоном для впровадження закордонних методик та інструментів ландшафтного планування.

– На сьогодні одним із методів вдалої взаємодії та збереження навколишнього середовища й комфортних умов життєдіяльності населення (зокрема, під час активної розбудови територій) є ландшафтне планування. Його специфіка полягає у вирішенні конфлікту між людьми та природою, оскільки розробки проекту мають на меті виконувати не лише екологічні, а й економічні та соціальні функції, – зазначив Директор Інституту географії Національної академії наук України, академік Леонід Руденко.

Спеціаліст Берлінського технічного університету професор Стефан Хайланд у свою чергу розповів присутнім про досвід упровадження методик ландшафтного планування на території Німеччини, пропонуючи взяти їх за основу для втілення у нашій країні. Він зазначив, що такі проекти покликані покращувати якість життя людини, забезпечуючи стійкий розвиток територій, при цьому не зашкоджуючи природі:

– Задля вдалої реалізації територіального та ландшафтного планування необхідною є якісна інформаційна сфера. Вона потрібна для оцінки запланованих об’єктів будівництва та їх впливу на навколишнє середовище. Тож проектанти тісно співпрацюють із архітекторами.

Під час зустрічі німецькі гості мали нагоду продемонструвати присутнім низку спеціалізованих географічних карт, таблиць та схем ландшафтного планування, пояснюючи його суть та поставлені задачі. Зокрема, професор Стефан Хайланд зупинився на можливих варіантах вирішення конфліктів між умовами життєдіяльності людей та природи, які можуть виникати під час розбудови територій; показав ландшафтну програму Черкаської області (зокрема, й Канівського району), наголосив на значенні ландшафту для рекреації та туризму.

Інші учасники засідання зауважили на комплексному підході до виконання та оцінки ландшафтного планування на території Черкащини, й актуальності виконаних робіт, зокрема, задля підвищення ефективності у прийнятті ряду подальших управлінських рішень.

Підбиваючи підсумки зустрічі, перший заступник голови обласної ради Володимир Вовченко висловив надію на плідну та результативну співпрацю зі спеціалістами з Німеччини, зауважуючи, що робота над реалізацією проекту «Ландшафтне планування в Україні» на Черкащині продовжуватиметься.

За матеріалами:  www.oda.ck.ua