ПОРТАЛ
26 квітня 2014, 14:32

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Українці стали частіше економити на покупках та ремонтувати старі речі

Підприємці відзначають збільшення попиту на послуги з ремонту: звертатися до відповідних сервісів стали на 20-30 % частіше.

Про це виданню «Вести» розповіли в сервісних центрах, майстернях з ремонту взуття та одягу.

При цьому виріс попит не тільки на самі сервіси, а й інтерес до бізнесу з надання таких послуг. «Почали частіше звертатися підприємці, які хочуть працювати за франшизою і надавати послуги з ремонту одягу, взуття, хімічного чищення одягу», - повідомив виданню» глава директорату Асоціації франчайзингу Андрій Кривонос.

Техніка

В сервісах з ремонту техніки активно беруть поламати чайники і ноутбуки і стверджують, що часом приносять такі прилади, які вже пора б замінити.

Частіше стали нести і комп'ютери. За словами менеджера центру комп'ютерної підтримки Comps Допомога Андрія Леонідова, причиною поломок часто є спочатку неякісний товар, на якому заощадили при покупці. Майстри стверджують, що вартість роботи не змінювалася, але у випадку заміни комплектуючих, загальна ціна ремонту збільшується, оскільки запчастини подорожчали в закупівлі за високого курсу долара.

Взуття

Немає грошей в українців не тільки на нові ПК або мобільні телефони, а й на взуття та одяг, тому пальто і чоботи стали приносити майстрам частіше, ніж раніше. Попит зріс на 20-30 %, і, на думку працівників сфери і далі зростатиме.

Причин збільшеного попиту дві: сезонність (навесні і восени у взуттєвих майстрів немає відбою від клієнтів) і прагнення українців заощадити.

У майстернях зізнаються, що вартість ремонту зросла, але пояснюють це виключно подорожчанням імпортних матеріалів і заперечують бажання підзаробити на підвищеному попиті.

Одяг

На лагодження одягу попит також виріс, але не так істотно - на 5-10 %. Майстри в ательє кажуть, що дрібний ремонт українці намагаються робити самостійно і на нескладну роботу (виготовлення петель, прошивку швів) попит навіть знизився. При цьому ціни на послуги ремонту і підгонку в більшості ательє не змінювалися.


Новини ринків і компаній