ПОРТАЛ
6 липня 2014, 12:06

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Українцям підвищення зарплат замінили знижками та «бонусами»

У червні українці стали частіше просити роботодавців про підвищення зарплат, зважаючи на зростання цін і курсу долара, повідомили виданню «Вести» на порталі rabota.ua. Але на цьому сайті та в інших кадрових агентствах підтвердили, що люди майже завжди отримують відмови.

«У непростій економічній ситуації роботодавцям не по силу підвищувати зарплату пропорційно зростанню інфляції, і вони намагаються якось «підбадьорити» персонал, придумуючи різні доповнення до соціального пакету і нематеріальні бонуси», - розповіли в ТОВ «Робота Інтернешнл».

Годують і розвозять по домівках

Раніше так робили тільки компанії з іноземним капіталом і ті, що працюють у сфері IT. Зараз нематеріальні методи поширюються практично на всі сегменти бізнесу. «Фірми пропонують корпоративні кредити, поїздки для всієї родини в Карпати, влітку - на море, медичну страховку, ігрові кімнати з пінг-понгом», - розповіла виданню керівник дослідницького центру міжнародного кадрового порталу «HeadHunter Україна» Уляна Ходоровська. Якщо у фірми є філії за кордоном, то в якості заохочення туди можуть відправити на стажування.

Тенденція зачепила навіть різноробочих, де зазвичай спостерігається постійна плинність кадрів. Супермаркети, наприклад, пропонують співробітникам уніформу, обіди за знижковими картками або взагалі цілком оплачують харчування. «Окремі підприємства забезпечують розвезення від метро до місця роботи. Працівникам, які працюють з вантажами та яким за законодавством покладена медстраховка - беруть більш розширений пакет» , - повідомилаТетяна Пашкіна.

У мережі супермаркетів «Ашан», наприклад, узагалі пропонують забезпечити працівників житлом. «Нехай це кімната в гуртожитку, але житло в столиці за рахунок підприємства - це рідкісна удача на сьогодні, особливо в даному сегменті ринку праці», - зазначають аналітики порталу rabota.ua.

Працюють такі методи не завжди. Люди воліють бонусам підвищення зарплат, а тому починають шукати нову роботу, як тільки їм відмовляють у збільшенні окладу. Найчастіше це роблять паралельно працюючи на старому місці. Хоча є й такі, що звільняються.


Новини ринків і компаній