ПОРТАЛ
23 липня 2014, 16:45

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Приватний бізнес не постраждає внаслідок часткової мобілізації

Часткова мобілізація в цілому не вплине на діяльність приватного бізнесу та підприємств, які не включені в мобілізаційний план і не здійснюють благодійні внески, а уникнути мобілізації можуть народні депутати, вважає юрист ЮФ "Астерс" Вольга Шейко.

У коментарі агентству Інтерфакс-Українаексперт відзначила, що в цілому від рішення про часткову мобілізацію юридичні особи постраждають лише у випадку, якщо працівники такого підприємства мобілізовані. При цьому вона уточнила, що часткова мобілізація стосується в основному медичних установ.

Закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачає їх фінансування за рахунок коштів держбюджету, місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ і організацій. З держбюджету фінансуються заходи та роботи з мобілізаційної підготовки, які мають загальнодержавне значення, з місцевих бюджетів - заходи та роботи з мобілізаційної підготовки місцевого значення.

Відповідно до закону, за рахунок коштів підприємств, установ і організацій фінансуються заходи та роботи з мобілізаційної підготовки, які здійснюються за ініціативою самих підприємств, установ та організацій згідно мобілізаційним планам.

Відповідно до тексту указу президента про часткову мобілізацію, під неї потрапляють військовозобов'язані та резервісти. Відповідно до закону про військовий обов'язок і військову службу, військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави; резервісти - особи, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві.

Крім того, відповідно до інструкції про порядок присвоєння кваліфікаційних категорій військовослужбовцям, службовцям медичних і фармацевтичних спеціальностей, під мобілізацію попадає ще ряд категорій військовозобов'язаних (переважно за їх згодою).

За словами В.Шейко, уникнути мобілізації можуть тільки військовослужбовці, заброньовані органами держвлади на період мобілізації, а також військовослужбовці, визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців, чоловіки, на утриманні яких перебувають п'ятеро і більше дітей до 16 років, жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років, громадяни, зайняті постійним доглядом за якою особою у разі, якщо більше ніхто не може забезпечити такий догляд, а також народні депутати.


Урядовий уповноважений з питань євроінтеграції (м. Київ)
Валерій Пятницький
в.о. директора Черкаського регіонального центру з інвестицій та розвитку
Дмитро Виноградов
директор компанії СТА (Великобританія)
Марк Хейліер
президент Черкаської торгово-промислової палати
Сергій Першин
заступник директора ДП «Черкасистандартметрологія»
Михайло Чорнопишук