ПОРТАЛ
19 лютого 2015, 12:03

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Сільські громади виступили проти будівництва пташників ДП «Перемога Нова»

Чи бути пташникам між Мошнами, Яснозір’ям і Тубільцями? Таку перспективу дуже емоційно нещодавно розглядали на засіданні архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури Черкаської ОДА.

Сільські громади виступили проти будівництва пташників ДП «Перемога Нова»

Жителів низки сіл Черкаського району стривожила інформація про плани ДП «Перемога Нова» (ТМ «Наша ряба») будувати нові птахоферми. Підприємство має намір спорудити дев’ять пташників на шматку землі площею 135 гектарів на території між Мошнами, Яснозір’ям і Тубільцями, - пише «Черкаський край».

Як запевнив директор ДП «Перемога Нова» Віктор Гриньов, втілення проекту має велике значення для економічного розвитку району. Ним передбачено створення близько 500 робочих місць. А ризики для екології, з його слів, вкладаються у межі, визначені існуючим законодавством.

Аргументи директора на захист проекту громадськість не сприйняла. Обурені представники сільських громад наголошували на величезній загрозі для екології, яку, на їхній погляд, несе втілення проекту. Активісти говорили про небезпеку забруднення відходами підземних вод.

Селяни висловлювали невдоволення і тим, що підприємство не проводило у селах громадські слухання щодо своїх планів.

Рада вирішила ще раз перевірити

Чи то під тиском громадськості, чи з власної волі, але жоден із архітекторів-членів ради не висловився на захист проекту. Вони засумнівались у тому, що документ адекватно враховує розу вітрів. А щодо передбаченої санітарної зони у 1 км 200 метрів, то кілька членів ради висловили думку, що з огляду на занадто велику концентрацію пташників вона замала.

Можливий вихід із ситуації, на думку головного архітектора відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури Черкаської РДА Юрія Котетунова,- розосередити ці 9 пташників по району. - Враховуючи те, що в районі є земельні ділянки, які вже забруднені аналогічним виробництвом, то напевне варто скористатися ними. В районі є 12 корівників, які не працюють, Худяківська птахофабрика, що зараз стоїть, і такий же масив за Кумейками, - зазначив він. Врахувавши всі висловлені аргументи і застереження, рада знайшла за доцільне перенести розгляд проекту на пізніше та перевірити надані попередні висновки служб області, як то санітарної, комунальної гігієни, природоохоронної, водної, центру гідрометеорології та інших. А після експертизи — повернутися до повторного розгляду.