ПОРТАЛ
19 березня 2015, 11:00

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкаські лісівники зберігають насіння сосни у новій холодильній шафі

Нову холодильну шафу для зберігання насіння хвойних порід придбав Черкаський лісгосп. Основна її перевага – збереження схожості посівного матеріалу, - інформують у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Черкаські лісівники зберігають насіння сосни у новій холодильній шафі

«Це наш стратегічний запас насіннєвого матеріалу на випадок неврожаю. В холодильній шафі насіння практично не втрачає схожості навіть через кілька років зберігання», – розповів директор ДП «Черкаське лісове господарство» Андрій Пустовіт.

В насіннєсховищі Руськополянського лісництва зберігається весь запас насіння для посівної. Традиційно його герметично закупорюють у бутлі, куди вкладають кобальтовий папір для контролю вологості. Однак через непостійну температуру насіння втрачає схожість – до 10-15% щорічно. Тому, щоб забезпечити високу якість посадкового матеріалу, лісівники й придбали цієї весни холодильну шафу.

Її особливість полягає в тому, що температуру можна регулювати. Лісівники встановили постійний температурний режим +2˚. У шафі уже розмістили 140 кг насіння сосни звичайної.

Неврожайні на шишку роки бувають не так рідко. Тому першу холодильну шафу лісівники придбали ще кілька років тому і переконалися в її ефективності. Насіннєвий матеріал, який відправляли на аналіз до Українського лісового селекційного центру в Боярці, практично не втратив схожості.

Того запасу насіння, що зберігається в холодильниках Черкаського лісгоспу, вистачить не на одну посівну.