ПОРТАЛ

Черкаським бізнесменам розповіли, як експортувати в умовах зближення з ЄС

Основні переваги зони вільної торгівлі з ЄС та очікувані вигоди для черкаських підприємств обговорили учасники семінару «Торгівля з ЄС в рамках автономних преференцій та майбутньої зони вільної торгівлі «ЗВТ+». Роз’яснення можливостей експорту українських товарів та переваг від відкриття ринків країн ЄС».

Роз’яснюючи умови та конкретні дії для доступу черкаських товарів до євроринків, урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій Пятницький наголосив, що передусім необхідно узгодити свої стандарти та техрегламенти з європейськими, щоб забезпечити якість і безпечність сільгосппродукції на європейському рівні. «Аграрії найповніше відчують ефект відкриття бар’єру», – запевнив Валерій Пятницький. А характеризуючи угоду про ЗВТ відзначив: «Це не система правил, це система намірів про добрі взаємини».

Представник Великобританії, директор компанії СТА Марк Хейліер розповів, що необхідно робити бізнесу для реалізації тих переваг, які надає угода з ЄС. Зокрема, він окреслив перспективи малих і середніх підприємств, зазначивши, що у Великобританії до 50% ВВП виробляють підприємства з кількістю працівників 12-15 осіб.

Під час семінару бізнесмени області мали змогу поставити свої запитання та поспілкуватися з Валерієм Пятницьким та представниками Євросоюзу.

Захід провели спільно Черкаська облдержадміністрація та торгово-промислова палата області.