ПОРТАЛ
14 квітня 2014, 10:25

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкаські розробники створюють перший український «смартвотч»

Чергове багатообіцяюче починання - перший український розумний браслет від стартапу .кlatz. Його творці Дмитро Гончаренко та Роман Яровий. Хлопці переосмислили концепцію розумних годинників і вирішили розвивати своє принципово нове бачення - «розумним» повинен бути не тільки циферблат, але і ремінець, - пише AIN.UA.

«Зараз ринок розумних годинників прив'язаний до одного формату – формату «годинник на ремінці». І ця прив'язка неминуче накладає ряд технічних обмежень: в результаті ми маємо маленький акумулятор всередині громіздкого пристрою (для жіночої або некрупної чоловічої руки)», - зазначають творці.

На їх думку, якщо відійти від цього формату і створити розумний годинник у вигляді браслета. Специфічний дизайн дозволяє наділити гаджет новими можливостями: klatzwatch буде працювати не тільки як розумний годинник, але і як телефонна трубка.

«Ми вважаємо розмову з годинником досить неприродним процесом. Це виглядає дивно і насправді досить незручно. Крім того, така розмова майже завжди стає надбанням оточуючих. Розумний годинник має забезпечувати зручну розмову і стати телефонною трубкою для вашого смартфона з діагоналлю більше 4,5 дюйма», - розповіли засновники. Засновники живуть і працюють у Черкасах. Тут же знаходиться офіс .кlatz і постійна команда у складі з чотирьох осіб, яка трудиться над проектом на фултайм. Ще троє - фрілансери, з якими команда періодично працює. «У нас є старі проекти, які приносять невеликий пасивний дохід, що дозволяє нам зануритися в процес», - поділився Дмитро.

Проект розпочався кілька місяців тому з невеликого дослідження: хлопці роздрукували на 3D- принтері невелику кількість браслетів і протестували їх на зручність. Потім впровадили в кожен браслет Bluetooth-гарнітуру і перевірили зручність їх використання для розмови. Результатом лишились задоволені, і стартапери оформили заявку на патент.

«Промисловий дизайн готовий на 70 % (залишилася опрацювання деталей), плата - в розробці. Говорити про ступінь готовності поки складно. Завершити передсерійний зразок плануємо протягом 4-5 місяців», - поділився Дмитро. З цим зразком стартапери збираються виходити на Kickstarter, сподіваючись повторити успіх своїх «хардверних» колег з України.

Поки проект фінансується на власні кошти розробників, про суму Дмитро і Роман воліють не говорити. А ще кlatz шукає інвестора, який зміг би вкласти у проект $50 000. Гроші потрібні на доопрацювання передсерійного прототипу. «Цього достатньо, щоб показати гідний, працюючий продукт з початковим ПЗ», - стверджує Дмитро.


Новини ринків і компаній