ПОРТАЛ
13 квітня 2014, 08:36

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Оренда квартир у Києві подешевшала

У березні в столиці різко впав інтерес до оренди житла: було здано всього 506 квартир. «Це просто мізерна цифра, особливо якщо порівняти з активністю до кризи: у серпні-вересні 2013-го було укладено угод оренди майже 2 тисячі, в листопаді-грудні - по 1300, в лютому - 704», - розповів виданню «Вести» аналітик SV Development Сергій Костецький.

Структура попиту при цьому не змінилася: найчастіше знімали однокімнатні квартири (45 % угод), 42 % припадає на двокімнатні квартири і 13 % на об'єкти з трьома кімнатами і більше. Причому більше половини угод (55 %) припало на квартири середнього сегмента - вартістю від 4,5 грн. до 7 тис. на місяць. У ціновій категорії до 4,5 тис. грн. було здано 40 % і лише 5 % у категорії понад 7 тис. гривень.

За даними порталу Address.ua, за останні два місяці відчутно знизилося не тільки кількість угод, але й інтерес до оренди: за лютий кількість пошукачів зменшилася на 53 % порівняно з січнем. «А березень показав ще на 70 % менше потенційних орендарів, які шукали квартири на порталі, ніж у березні 2013-го», - говорить фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua Світлана Артюхова.

У січні, коли економічна і політична криза загострилася, багато господарів вирішили перечекати, і почали масово знімати свої оголошення. Зараз же ринок почав потихеньку активізуватися. «Якщо в грудні було близько 30 тисяч оголошень про оренду житла, а в січні воно впало вдвічі (пропонувалося менше 15 тисяч варіантів), то зараз кількість оголошень піднялася до 20 тисяч» , - пояснює Сергій Костецький. Частина господарів житла намагалися якщо не зафіксувати ціну в доларі, то хоча б підняти її у гривні. І почали втрачати орендарів.

Таких «жадібних» господарів, за спостереженнями ріелторів, не більше 10 %. Решта усвідомлюють, що зараз пропозиція у вісім разів вище попиту, так що за стабільного наймача доводиться боротися. Тим більше напередодні «мертвого» сезону.

«У березні господарі ще могли вичікувати, а зараз змушені скидати ціни. Залишається по суті два тижні, щоб укласти угоди, потім почнуться свята: Великдень, потім травневі, потім червень, коли з'їжджають студенти...» , - зазначив ріелтор Дмитро Ісок.

Саме тому навесні оренда почала дешевшати. За даними Address.ua, минулого місяця (у порівнянні з березнем - 2013) ціна найму однокімнатних і двокімнатних квартир знизилася в гривні на 16 %, трикімнатних - на 11 %.