ПОРТАЛ
21 квітня 2014, 08:07

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Якість черкаської води погіршується

За даними десятирічного спостереження санепідслужби, кожна 6-та досліджена проба води з черкаських водойм не відповідала санітарно-гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками (14,5% у 2004 році та 14,4% у 2013 році). За мікробіологічними показниками її якість погіршилась більше, ніж у 3 рази (6,2% у 2004 та 19,1% у 2013 році), - пише «Нова Доба».

Основними причинами погіршення якості води фахівці називають скид недостатньо очищених та неочищених стічних вод із каналізаційних очисних споруд населених пунктів області. Крім того, на якість води можуть впливати неконтрольоване будівництво на берегах водойм, порушення водоохоронних режимів.

За даними департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, щороку з каналізаційних очисних споруд у поверхневі водойми скидається близько 4 млн. т. неочищених та 6 млн. т. недостатньо очищених стічних вод.

Більшість каналізаційних об’єктів в області збудована й уведена в експлуатацію в 60–80 роках минулого століття і на сьогодні не відповідає вимогам часу. Проведення капітальних, поточних ремонтів та реконструкції потребують очисні споруди каналізації Золотоноші, Ватутіного, Канева, Шполи, Кам’янки, Городища, Чорнобая, Катеринополя.

За порушення вимог санітарного законодавства щодо охорони поверхневих водойм від забруднення Держсанепідслужба області торік винесла 14 постанов про тимчасове призупинення експлуатації об’єктів.